Виші повинні дотримуватися мовного законодавства

МОН просить керівників вишів вжити заходів щодо виконання вимог мовного законодавства

Мовне законодавство у вишахЯк працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

У Міністерстві освіти та науки закликають керівників закладів вищої та фахової передвищої освіти вжити заходів щодо забезпечення виконання вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Таку інформацію зазначено в листі Міносвіти, який підписано заступником міністра Михайлом Винницьким на вимогу уповноваженого із захисту державної мови.

В освітньому відомстві зауважують, що на розгляд уповноваженого у 2022 році надійшло 44 звернення громадян, які стосувалися порушень законодавства про державну мову в закладах вищої та фахової передвищої освіти.

Окрім того, найчастіше повідомлення містили інформацію про застосування недержавної мови під час викладання навчальних дисциплін та використання навчальних матеріалів, виконаних недержавною мовою.

Саме тому мовний омбудсмен акцентує на необхідності посилення інституційного контролю за забезпеченням виконання вимог законодавства щодо застосування державної мови в межах освітнього процесу.

Для того щоб ефективно забезпечити реалізацію державної політики, спрямованої на захист державної мови, МОН на прохання мовного омбудсмена рекомендує керівникам вишів передбачити організацію безкоштовних курсів української мови для дорослих, а також створити онлайн-курси та інші заходи з сприяння вивченню української мови громадянами, які проживають на тимчасово окупованій території.

Зокрема, вишам варто підвищити рівень володіння державною мовою педагогічними та науково-педагогічними працівниками.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді