Чи можна приймати на роботу за єДокументом у Дії

44
Автор
керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ

Запитання

Просунутий користувач державних електронних послуг прийшов працевлаштовуватися лише зі смартфоном і продемонстрував вам у Дії єДокумент, диплом про освіту та інші необхідні документи. Вимагати в нього паспорт чи достатньо лише інформації з Дії?

Відповідь

Детальний матеріал

Практика управління закладом освіти

Переглянути

Працівника не можна прийняти на роботу за єДокументом.

Під час укладення трудового договору громадянин зобо­в’я­за­ний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу (ч. 2 ст. 24 КЗпП).

Перелік документів, що посвідчують особу, визначає Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» від 20.11.2012 № 5492-VI (далі — Закон № 5492).

Оскільки умови прийняття громадян України та іноземних громадян відрізняються, під час працевлаштування отримуйте від кандидата на працевлаштування документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формують за бажанням особи, на ім’я якої оформили паспорт громадянина України у формі картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон із застосуванням засобів Реєстру, та використовують на території України:

  • для посвідчення особи та підтвердження громадянства;
  • надання адміністративних та інших послуг.

Підстава — частина перша статті 14-1 Закону № 5492.

Закон № 5492 не визначає юридичного статусу такого документа, як єДокумент у Дії. Це тимчасовий цифровий документ на період воєнного стану. Дія його згенерувала, щоб пред’являти представникам поліції та бійцям територіальної оборони на блокпостах для підтвердження особи. Не плутайте його з паспортом громадянина України, що в Дії відображений окремим документом.

Оскільки єДокумент не має юридичного статусу документа, що посвідчує особу, не можна приймати його, коли укладаєте трудовий договір.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Визначаємо строки зберігання документів у закладі освіти

Документи з моменту створення чи надходження і до передавання на зберігання в архів закладу освіти зберігають за місцем формування справ у службі діловодства чи інших структурних підрозділах відповідно до номенклатури справ
208708