Чи можуть на прохання працівника припинити щорічну відпустку

266
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри, Київ

Запитання

Працюю медсестрою в дитсадку. Чула, що неоплачувану відпустку можна припинити на прохання працівника. Але чи правомірно, якщо попрошу директора припинити свою основну щорічну відпустку?

Відповідь

Детальний матеріал

Журнал «Медична сестра дошкільного закладу»

Переглянути

Чи можна щомісяця працювати за різним графіком

Ні. Це порушення. Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) не передбачає для директора можливості припинити щорічну відпустку за бажанням працівника.

Закон про відпустки також не передбачає можливості директора за бажанням працівника припинити відпустку без збереження зарплати за згодою сторін (ст. 23 Закону про відпустки). Але якщо директор припинить неоплачувану відпустку, порушення не буде. Тому що між цими відпустками є різниця.

Щорічна відпустка обов’язкова, її надання гарантує стаття 45 Конституції України. Відпустки надають, щоб працівники відновили працездатність, зміцнили здоров’я, виховували дітей, задовольняли власні життєво важливі потреби та інтереси, всебічно розвивалися (преамбула до Закону про відпустки).

Тож сторони трудового договору не можуть домовитися про відмову від права на мінімальну щорічну оплачувану відпустку або що працівник її не використає й отримає компенсацію за неї (ст. 12 Конвенції МОП «Про оплачувані відпустки» від 24.06.1970 № 132, ратифікована Законом України від 29.05.2001 № 2481-III).

Роботодавець лише може відкликати працівника зі щорічної відпустки, якщо працівник згоден. Але стаття 12 Закону про відпустки встановлює умови та чіткий перелік форс-мажорних обставин, за яких це можна зробити.

Відпустку без збереження зарплати на підставі статті 26 Закону про відпустки надають за згодою сторін. Термін відпустки визначає угода між працівником і директором, але не більше 30 к. дн. на рік. Працівник може не скористатися цією відпусткою, якщо вона йому не потрібна або директор не згодився її надати. Тому директор на прохання працівника може дозволити достроково стати до роботи до закінчення відпустки. У такому разі директор не порушить законодавства про працю, а навпаки — дасть змогу працівнику реалізувати право на працю й отримати зарплату. Чи оштрафують підприємство, якщо директор згодиться припинити щорічну відпустку на прохання працівника? Навряд чи. Під час воєнного стану це можливо, тільки якщо працівник поскаржиться до Держпраці.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустки – 2024: особливості надання

З 2022 року було введено норми щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Це стосувалося і відпусток. 2024 рік вніс свої корективи. Що залишилося сталим, а що зазнало змін – розбираємося у статті
143617

Чи надавати відпустку повної тривалості вчителю, який не відпрацював робочий рік

Учителя прийняли на роботу у листопаді. З попереднього місця роботи він звільнився за власним бажанням. Чи можна надати йому влітку щорічну основну відпустку повної тривалості, якщо він не відпрацював повний робочий рік?
4801

Відпустка без збереження зарплати

Із листа до редакції: «Допоможіть розв’язати питання щодо відпустки без збереження заробітної плати. Чи можна відмовитися від неї, якщо заклад освіти вже видав відповідний наказ? На які документи покладатися, щоб аргументувати свою відмову йти в таку відпустку?»
2775