Накази з кадрових питань: як оформити без помилок
Портал про реформу харчування в закладах освіти «ЗнаЇмо» опублікував порадник та роз’яснення про організацію харчування в школі.
Заклад освіти може як самостійно організовувати приготування їжі, так і за допомогою інших організацій. Виділяють такі способи:
- Заклад організовує харчування сам. Страви готують працівники школи. За дослідженням Decide, так готують їсти у 52% громад.
- Аутсорсинг. Страви готують працівники приватного або комунального підприємства в харчоблоці закладу освіти. Потрібно укласти договір про передачу харчоблоку в оренду такому підприємству. За оцінкою Decide, так зробили у 34% громад.
- Кейтеринг. Укладається договір із підприємством, яке готує й доставляє готові страви. Це найменш поширений спосіб приготування, його використовують 12% громад. У дитсадочку кейтеринг можливий, лише якщо немає можливості приготувати їжу у власному харчоблоці.
Організація, яку залучають до приготування їжі для учнів, має спеціалізуватися на виробництві чи продажі продуктів і послуг із харчування.
Законодавство забороняє купувати їжу для їдальні на продовольчому ринку або з рук. Аналогічно не можна приносити їжу як допомогу від спонсорів чи батьків.
Більш детальну інформацію про закупівлі послуг харчування можна знайти в прикріпленому пораднику про організацію харчування в закладі освіти.