Як правильно організувати процес приготування їжі для закладу освіти?

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Роз’яснення як школи можуть організувати харчування з чи без власного харчоблоку

Організація приготування їжі в школі

Накази з кадрових питань: як оформити без помилок

Портал про реформу харчування в закладах освіти «ЗнаЇмо» опублікував порадник та роз’яснення про організацію харчування в школі.

Заклад освіти може як самостійно організовувати приготування їжі, так і за допомогою інших організацій. Виділяють такі способи:

  1. Заклад організовує харчування сам. Страви готують працівники школи. За дослідженням Decide, так готують їсти у 52% громад.
  2. Аутсорсинг. Страви готують працівники приватного або комунального підприємства в харчоблоці закладу освіти. Потрібно укласти договір про передачу харчоблоку в оренду такому підприємству. За оцінкою Decide, так зробили у 34% громад.
  3. Кейтеринг. Укладається договір із підприємством, яке готує й доставляє готові страви. Це найменш поширений спосіб приготування, його використовують 12% громад. У дитсадочку кейтеринг можливий, лише якщо немає можливості приготувати їжу у власному харчоблоці.

Як правильно організувати процес приготування їжі для закладу освіти?
Ніна Омельяненкошеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
З 1 вересня діють нові норми й порядок організації харчування у зак­ладах освіти. Заклади намагаються по максимуму забезпечити виконання затверджених вимог до організації харчування та зміни меню. Тому в директорів виникає багато запитань: яке меню використовувати, як його скласти, де взяти нові технологічні карти й побачити збірники рецептур страв, як розраховувати норми харчових продуктів тощо. Ці й інші питання роз’яснила Тетяна Скапа, державний експерт МОЗ

Організація, яку залучають до приготування їжі для учнів, має спеціалізуватися на виробництві чи продажі продуктів і послуг із харчування.

Законодавство забороняє купувати їжу для їдальні на продовольчому ринку або з рук. Аналогічно не можна приносити їжу як допомогу від спонсорів чи батьків.

Більш детальну інформацію про закупівлі послуг харчування можна знайти в прикріпленому пораднику про організацію харчування в закладі освіти.

додаток
Теми:

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Синхронне й асинхронне дистанційне навчання: як поєднувати в реаліях війни

Школи та учні вже пристосувались до нового формату навчання. Досить важко вибрати формат змішаного навчання з правильною комбінацією занять, яка була б комфортною і для закладу, і для учнів. Також потрібно обрати онлайн режим роботи – він може бути синхронним чи асинхронним. Давайте разом розбиратися в чому різниця
110325

Протокол засідання атестаційної комісії: оформити правильно

Атестація педагогів відбувається за новим Положенням про атестацію педагогічних працівників. Згідно з ним засідання атестаційної комісії оформляються протоколом. Хто за нього відповідає, які дані він повинен містити, як скласти протокол засідання атестаційної комісії – читайте далі
47312

«Тривожна валіза» в закладах освіти: хто збирає і що повинна містити

Після сигналу тривоги учнів у закладі освіти швидко евакуюють в укриття. Скільки часу їм та працівникам закладу доведеться там перебувати – передбачити неможливо. Тож із собою беруть тривожні валізи з мінімальним набором для забезпечення життєвих потреб. Як зібрати тривожну валізу для дитини, для класу – далі у статті
11588

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді