Роз’яснення як школи можуть організувати харчування з чи без власного харчоблоку

Накази з кадрових питань: як оформити без помилок
Портал про реформу харчування в закладах освіти «ЗнаЇмо» опублікував порадник та роз’яснення про організацію харчування в школі.
Заклад освіти може як самостійно організовувати приготування їжі, так і за допомогою інших організацій. Виділяють такі способи:
- Заклад організовує харчування сам. Страви готують працівники школи. За дослідженням Decide, так готують їсти у 52% громад.
- Аутсорсинг. Страви готують працівники приватного або комунального підприємства в харчоблоці закладу освіти. Потрібно укласти договір про передачу харчоблоку в оренду такому підприємству. За оцінкою Decide, так зробили у 34% громад.
- Кейтеринг. Укладається договір із підприємством, яке готує й доставляє готові страви. Це найменш поширений спосіб приготування, його використовують 12% громад. У дитсадочку кейтеринг можливий, лише якщо немає можливості приготувати їжу у власному харчоблоці.
З 1 вересня діють нові норми й порядок організації харчування у закладах освіти. Заклади намагаються по максимуму забезпечити виконання затверджених вимог до організації харчування та зміни меню. Тому в директорів виникає багато запитань: яке меню використовувати, як його скласти, де взяти нові технологічні карти й побачити збірники рецептур страв, як розраховувати норми харчових продуктів тощо. Ці й інші питання роз’яснила Тетяна Скапа, державний експерт МОЗ
Організація, яку залучають до приготування їжі для учнів, має спеціалізуватися на виробництві чи продажі продуктів і послуг із харчування.
Законодавство забороняє купувати їжу для їдальні на продовольчому ринку або з рук. Аналогічно не можна приносити їжу як допомогу від спонсорів чи батьків.
Більш детальну інформацію про закупівлі послуг харчування можна знайти в прикріпленому пораднику про організацію харчування в закладі освіти.
Індивідуальна програма розвитку (ІПР) – обов’язковий документ для дитини з особливими освітніми потребами, яка є вихованцем дошкільного закладу чи учнем школи. З’ясуйте все про зразки цих документів та скачайте собі шаблони
За які документи відповідає вихователь закладу дошкільної освіти визначала Примірна інструкція з діловодства у дошкільних навчальних закладах. У новій Інструкції переліку документів немає. З'ясуємо, які ж документи має створювати вихователь та відповідно до яких вимог
У статті — алгоритм, за яким зможете правильно організувати роботу з розроблення індивідуальної програми розвитку
Ознайомтеся з основними вимогами нової Примірної інструкції з діловодства у закладах дошкільної освіти. Ми зробили її короткий огляд, аби вам було легко орієнтуватися у її змісті, та надали відповіді на поширені запитання
Скористайтеся інтерактивним сервісом, щоб отримати технологічні карти страв для харчування дітей у ЗДО. Рекомендації та кілька технологічних карток скачайте зі статті просто зараз.