Щодо нового порядку конкурсу підручників

Теми:
У Міносвіти опублікували оновлений порядок щодо конкурсу підручників і посібників для закладів освіти

Новий порядок конкурсу шкільних підручників

Новий професійний стандарт: ВИМОГИ

Міністерство освіти та науки затвердило новий порядок проведення конкурсу підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Документ з відповідними змінами оприлюднили на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

Як було відомо раніше, у відомстві проєкт наказу виносили на громадське обговорення.

Головне, що змінилося: конкурсний добір не передбачає проведення експертизи змісту підручників, а до нього допускатимуть лише ті підручники, які вже отримали гриф.

Таким чином, зміст підручників аналізуватимуть до конкурсу в межах надання грифу, а саме проводитимуть науково-методичну, мовно-літературну, психолого-педагогічну та антидискримінаційну експертизи (так вони називалися в попередньому порядку проведення конкурсу).

Відповідальними за ці експертизи стануть предметні (галузеві) комісії, список членів яких відкритий для всіх. Згідно з попереднім порядком проведення конкурсу, підручники аналізували анонімні експерти для мінімізації корупційних ризиків.

Безпосередньо сам конкурс відбуватиметься в два етапи: вибір вчителями й експертиза художньо-технічного редагування (саме в такій послідовності).

Раніше експертиза художньо-технічного редагування називалася дизайнерською. Як і раніше, вона передбачає оцінювання дотримання:

  • формату;
  • шрифту;
  • гарнітури;
  • кеглю;
  • накреслення;
  • забезпечення єдиного стилю;
  • оригінальності та сучасності ілюстративного матеріалу;
  • збалансованості кольорової гами.

Відповідно до результатів цієї експертизи, авторам можуть або рекомендувати внести зміни в підручник, або визначити доцільність / недоцільність друку підручника держкоштом. Експертиза відбуватиметься після того, як підручники оберуть вчителі. Це означає, що в підручниках, які оберуть вчителі, пізніше можуть щось змінити.

У новому порядку, як і в старому, для друку підручника потрібно понад 40 тисяч замовлень (5 тисяч для поглибленого та профільного рівня).

Зокрема, можливе друкування підручників, яких замовили від 10 до 40 тисяч, але за умови фінансування видавництвом різниці між запропонованою ним вартістю такого підручника й середньою вартістю підручника, що зазначена в паспорті бюджетної програми.

Для шкіл і класів із навчанням мовами національних меншин та закладів освіти, в яких навчаються діти з порушеннями зору, друкуються ті підручники, які отримали найвищий узагальнений результат вибору.

Окрім того, для проведення конкурсу створюються такі комісії:

  • комісія з прийому комплектів конкурсних матеріалів Конкурсу (далі — Комісія ПККМ);
  • конкурсна комісія;
  • комісія з художньо-технічного редагування;
  • апеляційна комісія.

Вилучили комісії шифрування, дешифрування та комісію з відбору експертів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48177

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді