Директор школи подав на Уряд до суду

Теми:
Директор київської школи подав на Кабмін у суд із вимогою скасувати обов’язкову вакцинацію

Позов до суду на Кабмін від директора школиНакази з основ­ної діяльності: що потрібно знати керівнику

Директор спеціалізованої школи №210 у Києві Дмитро Ламза подав судовий позов на Кабінет Міністрів до Окружного адміністративного суду столиці. Він вимагає скасувати карантинні обмеження для вчителів.

Таку інформацію він повідомив на своїй сторінці Facebook.

Головна вимога позову: повернути конституційні права педагогам, визнавши протиправними та нечинними положення підпункту 15-1 пункту 3 та підпункту 10 пункту 3-5 Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 у редакції від 24.09.2021 р.

Зміст цих пунктів передбачає перехід на дистанційне навчання закладів освіти, у яких немає 80% вакцинованих працівників.

Відповідачем у справі є Кабмін, третьою стороною виступає Профспілка працівників освіти й науки України.

Зокрема, керівник закладу освіти підтримує вакцинацію педагогічних працівників, але наголошує на дотриманні закону.

«Я — освітянин і не буду мовчати, коли страждають мої колеги та друзі! Колектив, який я очолюю, занепокоєний подіями, що відбуваються навколо освіти. Школи закривають на дистанційне навчання, а деякі школи закривають повністю і переводять працівників у відпустку за свій рахунок», — написав Дмитро Ламза.

У відповідь на цю ситуацію освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначив, що йому шкода, що директор школи став до лав антивакцинаторів.

«Вакцинація унеможливлює важкий перебіг хвороби. Варто прислухатися до раціональних рекомендацій і порад, адже коли вчитель хворіє, дітей нема кому навчати […].

Працівник закладу освіти має усвідомлювати, що, вакцинуючись, він сприяє захисту права, насамперед свого, та всіх учасників освітнього процесу на життя та здоров’я. Також він підвищує шанси закладу освіти проводити освітній процес із нового навчального року більшість часу очно, а не дистанційно», — наголосив освітній омбудсмен у статті для НУШ.

Окрім того, лікар-інфекціоніст і голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій раніше наголошував, що освітяни мають підтримувати вакцинацію як науково підтверджений метод боротьби COVID-19.

Зокрема, він аргументував тим, що багато освітян — це люди зрілого і старшого віку. Вони контактують із дітьми, а діти часто хворіють на ковід легко й можуть заражати людей старшого віку, які є в групі ризику.

Варто нагадати, що раніше у МОЗ запропонували відсторонювати від роботи нещеплених працівників шкіл і дитсадків.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
692

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49820

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді