Чим загрожує відмова вчителів від вакцинації проти COVID-19?

Теми:
Експерти розповіли про можливі варіанти розвитку, якщо вчителі ігноруватимуть щеплення проти COVID-19

Чому вчителі не вакцинуються?За якої умови працюватимуть заклади освіти, якщо посилять карантин

Нещодавно було прийнято рішення щодо умов навчання у новому навчальному році. Таким чином, школи у випадку переходу регіону до жовтої чи помаранчевої зони будуть працювати у звичному режимі, якщо там вакциновано 80% вчителів. Усі інші школи перейдуть на дистанційне навчання.

Уже 1-го вересня майже 15 тисяч шкіл розпочнуть роботу очно. Водночас шкіл, де повністю вакциновано 80% педагогів, — одиниці. Загалом пройшли імунізацію станом на початок серпня близько 40% українських вчителів.

Чому вчителі не хочуть вакцинуватися?

Експерти запевняють, що перспектива дистанційної роботи не дуже впливає на рішення вчителів вакцинуватися.

Наприклад, в одній сільській школі нараду проводять без масок і вчителі сидять близько один біля одного. Колектив налічує 86 працівників, з них лише 34 педагоги вакцинувалися.

Директорка цієї школи повідомила, що сама вакцинувалася проти коронавірусу, але на підлеглих вплинути не може.

Чому вчителі відмовляються вакцинуватися проти COVID-19? Як вона розповіла, хтось боїться ускладнень після вакцинації, а комусь не дозволяє церква.

«Дехто з релігійної точки зору не хоче вакцинуватися. Кажуть, що це чіпування», — повідомила керівниця освітнього закладу.

У селі Княгининок на Волині щеплено не більше 20% персоналу школи. І навіть ті, хто щепився, зробив це не для того, щоб захистити себе від коронавірусу, а щоб не було претензій на роботі.

Водночас Боярський ліцей вже наблизився до позначки у 80%. Там із 130 працівників — сотня вже щепилася двічі та ще є охочі. Першими пішли вакцинуватися ті, хто важко перехворів. Потім, з кожною наступною сесією щеплення охочих ставало більше.

Причиною такого високого рівня вакцинації серед вчителів керівництво школи вважає організований пункт щеплення. Мобільна бригада до школи приїжджала тричі, тому доступ до вакцинації був максимально спрощеним.

Експерти наголошують, що в цієї школи є усі шанси зберегти живе навчання у разі погіршення епідеміологічної ситуації. Однак поки таких освітніх закладів одиниці.

У Міністерстві освіти та науки акцентують, що вакцинація педагогів добровільна. Адміністрація шкіл не може тиснути на вчителів. Однак, як саме будуть працювати освітяни у разі нової хвилі пандемії, буде залежати від кількості вакцинованих працівників у школі.

Для того, щоби залучити більше вчителів до процесу вакцинації, МОН разом з МОЗ міркують про відкриття пунктів щеплення безпосередньо у школах, аби для вчителів максимально спростити процедуру щеплення.

Зокрема, Міністерство охорони здоров'я України оголосило конкурс серед шкіл, в яких буде вакциновано 80% персоналу. У разі перемоги, школи можуть виграти комп'ютери та роутери.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді