Омбудсмен розповів про освітні втрати школярів та їх компенсацію

В офісі освітнього омбудсмена опублікували аналіз цьогорічних втрат школярів, а також шляхи їх компенсації

Аналіз освітніх втрат учнівЯк підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Під час воєнного стану неможливо уникнути освітніх втрат. Пропущені школярами теми, не здобуті знання та навички необхідно ідентифікувати й компенсувати. У цей складний час освітні втрати мають практично всі діти шкільного віку, де б вони не перебували.

Тому в офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова проаналізували цю проблему та поділилися рекомендаціями щодо їх вирішення. 

Освітніх втрат зазнали діти, які перебувають:

  • на контрольованій території України (через перебої електрики та зв’язку);
  • на тимчасово окупованих територіях (через відсутність доступу до української освіти);
  • за кордоном (змушені навчатися у двох школах, але більшість обирає навчання в школі країни перебування).

Як зазначають представники Сектору освіти Світового банку зазначають, що через пандемію та війну освітні втрати в Україні можуть становити понад один рік.

Саме тому важливо вже зараз продумувати стратегії та шляхи вимірювання і компенсації освітніх витрат українських школярів. 

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Наприклад, служба освітнього омбудсмена пропонує громадам або/та закладам освіти програму компенсації, яка буде містити наступні дані:

  • з яких предметів планують організувати компенсацію освітніх втрат та в яких класах, у який термін;
  • формат та строк проведення освітніх вимірювань з окремих предметів;
  • формати співпраці з батьками щодо компенсації втрат;
  • орієнтовну кількість годин із кожного предмета, необхідну для компенсації знань;
  • формати навчання: наприклад, факультативи, курс за вибором, пришкільний табір, інші формати;
  • яких учителів планують залучити до компенсації освітніх втрат;
  • коли планують компенсувати втрати: протягом навчального року, у червні тощо;
  • форми залучення учнів: навчання у класах, групах тощо;
  • моніторинг результативності та коригування програми.

Зокрема Сергій Горбачов зауважує, що закладам освіти потрібно буде створювати карти опорних знань предмета. У такій карті має бути зазначено головні знання з кожного предмета за певний клас (це та основа знань, якою повинен володіти учень і без них він не зможе навчатися в наступному класі). До карти опорних знань мають увійти найголовніші теми, для кожного класу з певного навчального предмета.

Важливими під час компенсації цих витрат стануть програми надолуження освітніх втрат та корекційні програми. Які нададуть учням змогу надолужити матеріал завдяки повторному доступу до нього паралельно з продовженням стандартного навчання.

Альтернативою до цього є недержавні програми, які впроваджують громадські організації. Серед таких організацій, що зараз ведуть свою діяльність:

  • «Освітній суп» — безоплатні онлайн-заняття з урахуванням шкільної програми для учнів 5-10 класів. Цьогоріч проєкт фокусується на двох предметах — математика та українська мова.
  • «Залишаємось з Україною» від ГО «Смарт освіта»  дає можливість учням 5-11 класів, які перебувають за кордоном, зберігати зв’язок з Україною та її системою освіти. Долучившись до проєкту, діти матимуть змогу вивчати українську мову, літературу та історію України.
  • «Catch up-класи» на Житомирщині за підтримки UNICEF реалізують програму «Спільно до навчання», щоб допомогти дітям надолужити пропущений навчальний матеріал. Це вчителі, які проводять заняття з математики, української мови, та психологи.

У висновку омбудсмен наголосив, що освітні втрати, які мають українські діти через пандемію та війну, вплинуть як на майбутнє кожного громадянина, так і на економіку країни.  Цю проблему не можна замовчувати, удаючи, що все гаразд.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді