МОН щодо вчителів-пенсіонерів

Директори шкіл мають забезпечити можливість учителям-пенсіонерам продовжити свою роботу на строкових договорах

МОН рекомендує керівникам ЗЗСО завчасно – до 30 квітня 2020 року:

  • поінформувати вчителів, які отримують пенсію за віком, про переведення їх на строкові договори;
  • з усіма, хто погодиться, укласти такі договори до 1 липня строком на один рік.

Як перевести педагогів-пенсіонерів на строкові трудові договори

Ця норма випливає з чинного Закону «Про повну загальну середню освіту».

«Освіта потребує оновлення <...>. Однак немає жодних підстав думати, що системі не потрібні досвідчені працівники. Якщо вчитель пенсійного віку, але є професіоналом своєї справи, то школа, учні, батьки, загалом система освіти завжди будуть зацікавлені у ньому. Тому я сподіваюсь, що керівники шкіл поставляться з усією відповідальністю до організації зрозумілого та чесного процесу переведення вчителів-пенсіонерів на строкові договори», – зазначає т.в.о. Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

Після закінчення однорічного договору наступні договори можна укладати з учителями-пенсіонерами на триваліший період – до 3-х років. Кількість таких пролонгацій може бути необмеженою – допоки вчитель працює якісно та сумлінно, переукладати договір із ним буде вигідно. Рішення про продовження співпраці після закінчення першого строкового договору директор навчального закладу буде приймати самостійно.

При переведенні вчителів-пенсіонерів на строкові договори їхній розмір заробітної плати не може бути змінено, оскільки вони:

  • обійматимуть ті самі посади;
  • виконуватимуть той самий обсяг робіт;
  • збережуть відповідну кваліфікаційну категорію.

Зберігаються також щорічна відпустка та інші права вчителя.

За рахунок коштів роботодавця строковим трудовим договором можуть бути передбачені додаткові пільги, гарантії та компенсації – крім тих, що вже встановлені законодавством. У договорі можуть бути також відображені гарантії працівникові на випадок дострокового припинення контракту з незалежних від працівника причин та інше.

Натомість учителі-пенсіонери, які приймуть рішення не переходити на строковий договір і не нададуть до 1 липня 2020 року письмову згоду на продовження трудових відносин, будуть звільнені керівництвом закладу (п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

Новий Закон «Про повну загальну середню освіту» також ліквідує поширене в українському освітньому просторі явище «вічних директорів». Тепер керівник може перебувати на посаді не більш як два терміни по 6 років поспіль в одному закладі. Водночас до 1 липня 2020 року директорів шкіл, які перебувають на безстрокових трудових угодах, в обов’язковому порядку теж переведуть на строкові трудові угоди на 6 років (на 1 рік — для директорів, які отримують пенсію за віком) з можливістю брати участь у конкурсі.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді