Зміни до держбюджету 2020: МОН зберегло фінансування більшості ключових програм

13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до Державного бюджету

Завдяки спільним зусиллям МОН та Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій у бюджеті вдалось зберегти фінансування ключових програм МОН.

Як провести самооцінювання діяльності школи

«<...> Зменшений бюджет сфери освіти та науки зараз – це недоодержання мільярдів гривень ВВП у майбутньому. У перспективі жодна інвестиція не є такою продуктивною для економіки, як інвестиція в освіту та науку. Саме тому в межах трирічної бюджетної декларації ми будемо пропонувати повернути та збільшити видатки сфери освіти та науки», – зазначила Любомира Мандзій.

Які кошти вдалося зберегти у державному бюджеті:

  • 1 мільярд гривень субвенції на НУШ. Це означає, що першокласники у вересні 2020 року зайдуть у належно обладнані класи. Спочатку передбачалось повне зняття цієї субвенції, що поставило б під загрозу продовження реформи початкової школи;
  • 500 мільйонів гривень субвенції місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів». Ці кошти підуть на завершення будівництва, закупівлю обладнання та створення навчальних кабінетів, оновлення інтер’єрів у шкільних приміщеннях;
  • 100 мільйонів гривень на створення навчально-практичних центрів професійної (професійно-технічної) освіти. Гроші необхідні для оновлення матеріально-технічної бази закладів професійно-технічної освіти;
  • майже 300 мільйонів гривень для Національного фонду досліджень. Саме цього року НФД має оголосити перші конкурси наукових проєктів, за результатами яких кращі українські вчені, незалежно від відомчого підпорядкування, отримають гранти на дослідження.
  • кошти на закупівлю нового друкарського обладнання для виготовлення тестових зошитів на ЗНО. Для МОН важливо підтримувати інституційну спроможність зовнішнього незалежного оцінювання, зокрема оновити друкарське обладнання, яке з часу свого запуску у 2008 році встигло надрукувати понад 110 мільйонів аркушів.

Також у Держбюджеті 2020 року збережені кошти на заробітні плати викладачів університетів та коледжів, комунальні послуги та виплату стипендій студентам. Окрім цього, повністю збережене конкурсне фінансування наукових проєктів у закладах вищої освіти МОН.

Не збережені 250 мільйонів гривень, передбачених, зокрема, на навчальне обладнання для університетів, та 400 млн грн базового фінансування науки у вишах. Проте Міністерство освіти і науки протягом останніх місяців працює над отриманням пільгового кредиту від Світового банку.

У МОН переконані, що інвестиції в освіту та науку приносять найбільшу віддачу для економіки у майбутньому. Тому МОН пропонує відновити втрачені у цьогорічному бюджеті видатки, врахувавши їх у трирічній бюджетній декларації 2021-2023 років, над якою зараз ведеться робота.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді