Профспілка: щодо роботи освітян дистанційно

Що треба врахувати працівникам і керівникам закладів освіти під час карантину. Скачайте зразок наказу про запровадження дистанційної роботи. Візьміть участь у безплатних вебінарах щодо підвищення кваліфікації

Із 12 березня до 3 квітня 2020 р. КМУ встановив на всій території України карантин (постанова від 11.03.2020 № 211), а з 18 березня до 3 квітня — тимчасово припинив залізничне, авіа- та автобусне міжміське та міжобласне сполучення, а також роботу метрополітену.

Із приводу карантину МОН сформулювало рекомендації для керівників департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій, керівникам закладів освіти всіх форм власності (лист від 11.03.2020 № 1/9-154, лист від 13.03.2020 № 1/9-161).

Зокрема, керівники мають розробити заходи щодо:

  • забезпечення проведення навчальних занять за допомогою дистанційних технологій;
  • відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації;
  • часткового переведення працівників на роботу в дистанційному режимі.

Дистанційну роботу працівників необхідно запроваджувати наказом керівника закладу освіти.

Як організувати роботу працівників під час карантину?

Президент України звернувся особисто до керівників підприємств щодо можливості дозволити працівникам працювати вдома, дистанційно. Особливо йдеться про тих працівників, у кого є діти й немає з ким їх залишити через карантин у школах та дитячих садках. Ця можливість передбачена для них згідно зі ст. 179 КЗпП.

На період карантину за педагогічними працівниками зберігається середня заробітна плата. Про це йдеться також у роз’ясненні МОН.

Увага! Якщо керівники змушують педагогів через карантин брати неоплачувану відпустку — це незаконно! Адже за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток (ст. 113 КЗпП).

Педагогам під час карантину: самоосвіта та підвищення кваліфікації

Педагоги можуть здійснювати дистанційне навчання у такі способи:

  • викладати матеріал під час скайп-конференцій;
  • перевіряти домашні завдання через електронну пошту;
  • надсилати тести для перевірки знань тощо.

Надаємо, що 18 березня 2020 року о 17:00 МОН дасть відповідь про види та форми підвищення кваліфікації на національному вебінарі. Захід стосуватиметься роз’яснень Порядку підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників. Для участі у вебінарі необхідно до 23:59 16 березня 2020 року зареєструватися за посиланням.

Також про дистанційну форму підвищення кваліфікації, порядок та переваги розкажемо на безплатному вебінарі для керівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти 29 квітня 2020 о 13:00.

Джерела: МОН, Профспілка освітян

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді