Що директору школи читати в е-журналі

Тема жовтневого номера журналу «Практика управління закладом освіти» — «Вивчаємо новий Закон про освіту»

Нові нормативні акти у сфері освіти

Вивчаємо новий Закон про освіту: організаційні та кадрові акценти

Закон України «Про освіту» ухвалено 05.09.2017 за № 2145-VIII. Він набув чинності 28.09.2017. Які кадрові та організаційні акценти ним встановлені? Відповідаємо мовою нового закону.

Форми здобуття освіти відповідно до нового Закону України «Про освіту»

Схема

Основні терміни нового Закону України «Про освіту»

Матеріали для скачування

Порядок ведення обліку дітей шкільного віку та учнів: вивчаємо документ за 5 хвилин

Залучати працівників навчальних закладів до організації та ведення обліку дітей шкільного віку заборонено. Це передбачено новим порядком, затвердженим постановою КМУ від 13.09.2017 № 684. А як бути з обліком учнів, які завдання покладено на навчальні заклади?

Присвоюємо педагогічні звання

Атестаційний період — слушний час заохотити педагогів працювати ліпше. Та спершу пройдіть тест і переконайтеся, що знаєте на зубок, як і за що присвоювати педагогічні звання

Норма робочого часу на 2018 рік

Команда журналу «Кадровик-01» Цифрового видавництва Експертус, розрахувала баланс робочого часу на 2018 рік та спрогнозувала перенесення робочих днів у наступному році. Сплануйте роботу працівник навчального закладу за виробничим календарем

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2018 рік

Таблиця

Моделі співпраці керівника з колегіальними органами

Іноді керівники дотримуються принципу: «Хочеш зробити добре, зроби сам». Він спрацьовує не завжди, адже якою не була б працездатною людина, вона не може зробити все. Тому деякі повноваження варто делегувати колегіальному органу. Які саме?

Переваги та недоліки моделей співпраці керівника з колегіальними органами

Інфографіка

Як провести нараду ефективно: «фішки» для керівника

Нарада — захід не для «галочки». Якщо хочете мати результат, а не даремно витратити час, застосуйте прості принципи: заздалегідь визначте перелік питань, що обговорюватимете, запросіть на нараду «потрібних» людей, створіть атмосферу для роботи, а не розслаблення. Які ще принципи застосувати, щоб за годину, а не за три дні, знайти рішення проблем?

Прийняття справ за зміни керівника: 5 лайфхаків, як розв’язати проблему

У навчальному закладі призначили нового керівника. Попередник звільнився, не передавши справи. Як їх прийняти, аби не відповідати за помилки попередника?

Приклад оформлення наказу про затвердження Положення про експертну комісію та її створення для проведення експертизи цінності документів

Скасування печаток: чи для всіх установ

Необов’язковість печаток для суб’єктів господарювання регламентована змінами в Господарському кодексі, які набули чинності з липня 2017 року. Однак у бюджетній сфері залишилися норми, що містять вимогу обов’язкової наявності печаток на фінансових документах. Як діяти бюджетним установам?

Iнвентаризація перед складанням річної фінансової звітності: строки проведення

Схема

Як спілкуватися з батьками учнів, щоб до вас прислухалися

Керівник спілкується з батьками учнів постійно. Привід може бути різним — від зборів до виклику в школу. Як же говорити з батьками, щоб вони вас чули і прислухалися?

Установлюємо тарифний розряд педагогу з дипломом бакалавра

Учителям, які мають диплом бакалавра, встановлюють мінімальний 10-й тарифний розряд. Аргументують це приміткою до додатку 6 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557. У примітці зазначено, що фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста чи магістра, установлюють 9-й (нині — 11-й) тарифний розряд. Чи підпадають бакалаври під цю умову?

Чи мають право на пенсію за вислугу років вихователь ПТНЗ та інструктор-методист ДЮСШ

Пенсію за вислугу років установлюють не всім працівникам, а лише за окремим їх посадами. Чи можуть вихователь професійно-технічного навчального закладу та інструктор-методист дитячо-юнацької спортивної школи претендувати на цю пенсію?

Як осучаснити аптечку

Зеленка та йод лякають вже самою назвою, адже асоціюються з болем і неприємними відчуттями. Однак звертатися до цих лікарських засобів доводиться і дітям, і дорослим. Альтернативою їм стануть сучасні лікарські засоби та вироби медичного призначення

Бережімо очі змалечку, або Поради щодо гігієни зору школярів

Піклування про зір з дитинства сприятиме здоров’ю очей протягом життя. Тому навчати дітей уважно ставитися до свого здоров’я, зокрема, гігієни зору слід з раннього віку. Поясніть їм як звички та поведінка впливають на очі та зір, як захистити очі від травм та інфекцій. Щоб досягти бажаного ефекту, роз’яснювальну роботу мають проводити і батьки вдома, і педагоги в навчальному закладі

Як оплатити викладацьку роботу секретаря

Секретар працює у ЗНЗ на повну ставку. Має сім годин педагогічного навантаження — викладає інформатику в початкових класах. Це сумісництво чи суміщення? Як оплатити роботу?

Чи може інженер з охорони праці, який вийшов на пенсію за вислугу років з посади вчителя, викладати

Учитель вийшов на пенсію за вислугу років. Працює інженером з охорони праці в загальноосвітньому навчальному закладі. Чи може він учителювати у цьому ж закладі?

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді