Для французьких дошкільнят і першачків спроектували «космічну» будівлю

Минулого року в місті Сен-Дені, Франція, для розміщення дитсадка та початкової школи звели «космічну» будівлю. Корпус на три поверхи спроектовано так, щоб діти мали змогу самостійно — та й навіть інтуїтивно — визначати, як їм дістатися тієї чи тієї частини, кімнати.

З висоти будівля нагадує листок конюшини. Конструкційно поділяється на шість частин, кожна з яких однаково доступна:

  • три знадвору — вхід та ігрові майданчики для дошкільнят і школярів
  • три всередині — дошкільний та шкільний підрозділи, кафетерій із зоною відпочинку.

Дошкільний підрозділ має 8 кімнат, шкільний розрахований на 10 класів.

Дошкільні приміщення утворюють три напівсферичні простори різного діаметру й висоти. Натомість шкільні приміщення — прямокутні чи квадратні, здебільшого розділені між собою скляними стінами задля економії простору та ліпшого освітлення.

У кожному підрозділі передбачено багатофункціональну ігрову кімнату. Щоправда в дошкільному вона напівсферична, а в шкільному — пірамідальна. З обох ігрових кімнат — прямі виходи на ігрові майданчики.

Екстер’єр будівлі облицьовано дерев’яними матеріалами так, що йдучи довкола, складається враження, ніби будівля крутиться. Окрім того, первісно пастельний фасад змінює свій колір з зеленого на оранжевий залежно від того, входити до будівлі чи виходити. Така оптична ілюзія збуджує, звісно, не лише дитячу цікавість. Загалом, як стверджують архітектори, вся будівля спроектована з огляду на особливості психомоторного розвитку дітей.

Власник — місто Сен-Дені.

Площа — 4800 м2.

Вартість — 12 млн €.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді