В Україні порушуються права дітей-інвалідів

Керівник Головного управління захисту прав і свобод дітей Володимир Вишинський констатував, що в Україні порушуються права дітей-інвалідів під час організації індивідуального навчання. Така ситуація викликана відсутністю контролю за діяльністю органів освіти.

Через відсутність контролю органів освіти в Україні поширене недотримання прав дітей-інвалідів у сфері навчання.

За словами керівника Головного управління захисту прав і свобод дітей Володимира Вишинського, на сьогодні відсутні підручники майже у 2,5 тис. старшокласників із порушенням слуху.

Держслужбовець зазначає, що це було виявлено під час проведення прокурорських перевірок стану розвитку виховання та освіти для дітей-інвалідів. Більше 700 старшокласників інтернатів для дітей з порушенням зору навчаються без підручників або ж мають підручник тільки з одного предмету. У спеціальних закладах для дітей із порушенням мовлення, де навчається 2,8 тис. осіб, підручники мають лише першокласники. Крім того, гострою є проблема нестачі педагогів у відповідних закладах освіти.

«Такий прикрий факт виявлено у Миколаївській області, де дітям-інвалідам іноземну мову викладав соціальний педагог, хімію та фізику — вчитель початкових класів, а математику та природознавство — вчитель історії. Про якість такої освіти можна й не думати», — зазначив представник Генпрокуратури.

Перевірка встановила, що Міністерство освіти і науки України не впорядкувало відповідно до вимог законодавства розпорядчі документи, що визначають умови проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань дітей із вадами здоров’ям. 

Відтак, зараз діти, звільнені від ЗНО, приймаються до вищих навчальних закладів за пільговими умовами.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді