У дошкільних навчальних закладах дієтичне харчування використовують як супровідний метод лікувально-профілактичних, терапевтичних або щадних заходів для нормалізації роботи тієї чи тієї системи чи органів дошкільника.
Дієтичне харчування грунтується на загальних принципах раціонального харчування та має враховувати особливості захворювання дитини.
Згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227 (із змінами), основними критеріями ефективності застосування дієтхарчування є:
- видужання, зниження частоти хронічних захворювань;
- поліпшення загального самопочуття дитини (зниження стомлюваності, підвищення настрою і загального тонусу організму);
- поліпшення показників морфологічного стану крові;
- поліпшення інших клініко-біохімічних фізіологічних показників.
У свіжому номері вашого улюбленого фахового журналу «Медична сестра дошкільного закладу» мова піде про особливості призначення дієти дошкільнику, продукти і страви, що рекомендовані для різних дієт.