Пізнавальний розвиток дошкільника

Листопадове число журналу «Практичний психолог: Дитячий садок» присвячено пізнавальному розвитку дітей дошкільного віку. Запрошуємо вас ознайомитися з поглядами науковців на процес пізнавального розвитку та тонкощами його ефективної організації.

Пізнавальний розвиток завжди був у центрі уваги дорослих, проте особливості його становлення, врахування їх в освітньому процесі дошкільного навчального закладу для багатьох і досі є незбагненними.

Про пізнавальний розвиток, тонкощі його ефективної організації, а також про досвід роботи практичних психологів щодо вивчення розвитку пізнавальних процесів у дошкільників ідеться у статтях «Тонкощі формування пізнавального розвитку дошкільника» та «Вивчення особливостей розвитку пізнавальних процесів у дітей дошкільного віку».

Пізнавальний розвиток дітей не є відокремленим процесом. Зокрема, його якість залежить від впливів медіа-середовища, оскільки за таких умов соціалізація дітей набуває нових якостей і змісту. У статті «Ризики медіа-соціалізації дітей» висвітлюються питання надмірного споживання медіа-продукції дітьми раннього та дошкільного віку, а також ризики їх первинної і вторинної соціалізації.

Окрім того, на пізнавальний розвиток дошкільників впливають особливості взаємодії колективу дитячого садка з сім’ями дітей та організація освітнього процесу в дошкільному навчальному закладі. Цим має опікуватися практичний психолог, організовуючи просвітницькі та психопрофілактичні заходи з батьками і педагогами. Тож читайте про педагогічну модель взаємин із дитиною, забезпечення повноцінної реалізації її Я та налагодження педагогічним колективом зворотного зв’язку з батьками дошкільників у статтях «Психологічні основи освітнього процесу в дитячому садку» та «Просвітницька робота практичного психолога щодо взаємодії дитячого садка і сім’ї дошкільника».

Про умови реалізації психолого-педагогічного супроводу дитини з розладами аутичного спектра, зокрема використання предметно-просторових, організаційно-смислових та соціально-психологічних ресурсів середовища, йде мова у статті «Забезпечення оптимальної адаптації дитини з розладами аутичного спектра до дошкільного навчального закладу».

Забезпечення адаптації дитини з порушеннями розвитку до дошкільного навчального закладу передбачає також її інтеграцію в колектив здорових дітей. Фахівцем, до якого насамперед звертаються за допомогою у такому разі, є практичний психолог. Завдяки статті «Інтеграція дитини з порушеннями розвитку в колектив здорових дітей» практичний психолог має змогу ознайомиться з основами успішної інтеграції дітей з порушеннями розвитку в дошкільний навчальний заклад загального типу

Усе це та багато іншої корисної та цікавої інформації на сторінках щомісячного журналу «Практичний психолог: Дитячий садок».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді