У МОН підбили підсумки розвитку дошкільної освіти у 2013 році

Рік добігає кінця і саме час підбити підсумки своєї роботи. З огляду на це, Міністерство освіти і науки України ініціювало проведення прес-конференції на тему «Дошкільна освіта України: підсумки 2013 року».

Заступник Міністра освіти і науки України Борис Жебровський провів прес-конференцію на тему «Дошкільна освіта України: підсумки 2013 року».

У заході взяли участь спеціалісти з питань дошкільної освіти, представники ВГО «Всеукраїнської асоціації  працівників дошкільної освіти», освітянських видань та засобів масової інформації, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Під час свого виступу заступник міністра наголосив на значенні дошкілля у розвитку української системи освіти.

«Дошкільна освіта — це початок усіх стратегічних перетворень. Будь-які зміни в галузі освіти повинні починатися з дошкілля», — зазначив посадовець.

Заступник міністра  презентував 10 найголовніших подій у розвитку дошкільної освіти, а саме:

  1. Виконання соціальних ініціатив  Президента  Віктора Януковича «Діти — майбутнє України»: у 2013 році станом на 20 грудня у дитячих садках додатково створено понад 50 тисяч місць для дітей відповідного віку.
  2. Перша  Всеукраїнська  конференція «Сучасні п’ятирічні діти: проблеми і особливості розвитку».
  3. Перша Міжнародна конференція «Психологічні   аспекти пренатальної  педагогіки».
  4. Перший  Всеукраїнський  науково-практичний семінар: «Формування навичок та умінь з безпеки життєдіяльності дитини за Базовим компонентом дошкільної освіти».    
  5. Перший Всеукраїнський  конкурс «Сузір’я талановитих дошкільнят».
  6. Перший Всеукраїнський огляд-конкурс на кращі відеоматеріали «Здоров’язбережувальні технології у дошкільних навчальних закладах».
  7. Перший Всеукраїнський  фотоконкурс «У дитячому садочку — як у барвистому віночку!».
  8. Перша  Всеукраїнська конференція: «Сучасні підходи до організації роботи в дошкільних закладах з дітьми з особливими потребами».
  9. Започатковано проведення Всеукраїнського Фестивалю театрального мистецтва дошкільнят.
  10. Уперше за роки існування Державної премії України у галузі освіти лауреатами Державної премії «У номінації «Дошкільна та позашкільна освіта» відзначено авторський колектив з Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського за наукову роботу «Дошкільна освіта: наука, теорія, практика». До спільного проекту Алли Богуш та Наталії Гавриш увійшли дослідження в галузі дошкільної освіти майже за чверть століття.  

Начальник відділу дошкільної та початкової освіти МОН Тамара Панасюк зазначила, що перелік досягнень дошкілля у 2013 році можна продовжити. Зокрема, розроблено програми розвитку дітей з особливими потребами (з різних нозологій) та проведено низку Всеукраїнських заходів щодо сучасних підходів до організації роботи дошкільних навчальних закладів з дітьми з особливими потребами, Міжнародну інтернет-конференцію з питань пренатальної педагогіки; Всеукраїнський семінар з питань безпеки життєдіяльності дітей у дошкільних навчальних закладах, Всеукраїнські творчі конкурси, які продовжуватимуться і в наступному році. Уже традиційно, продовжено відзначення Всеукраїнського Дня дошкілля та проведення Всеукраїнського конкурсу «Вихователь року».

Підбивши підсумки 2013 року, заступник міністра окреслив плани на 2014 рік. У наступному році передбачається завершити виконання доручення Президента України  щодо створення 100 тисяч додаткових місць у дитячих садках, продовжити розвивати напрямки роботи із сім’єю, дітьми з особливими потребами та інше.          

Відповідаючи на запитання журналістів, Борис Жебровський наголосив на необхідності вирішення низки питань щодо підвищення соціального статусу педагогічних працівників дитячих дошкільних закладів та підготовки і перепідготовки педагогічних кадрів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді