Медіаосвіта допоможе знизити рівень агресії у школярів

Опитування, проведене Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України, виявило, що значна частина школярів є жертвами насильства з боку однолітків. Фахівці проаналізували природу агресії дітей та запропонували шляхи поліпшення ситуації.

Чому діти поводять себе агресивно у школі? Які джерела такої поведінки та що з цим робити? Дослідження, проведені Інститутом соціальної та політичної психології у чотирьох київських школах, виявили, що третина школярів є жертвами насильства з боку однолітків.

Згідно з результатами опитування 34% учнів є жертвами цькування, 43% знущалися над однолітками хоча б раз у житті, а 13 % — виступали організаторами.

Заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Любов Найдьонова відзначає, що така тенденція є характерною для шкіл усієї України.

«Діти мають навчитися жити в суспільстві. Вони експериментують, і водночас вони засвоюють і такі сценарії. Однак питання в тому, як ми ставимося до цих експериментів, що характерні для підліткового віку. Чи ми пускаємо на самоплив, вважаючи, що діти самі розберуться, чи ми керуємо цим процесом? Цим процесом слід керувати! Ця проблема існує, як і у всіх інших країнах, лише трішки більше», — аналізує Любов Найдьонова.

Фахівці переконані, що агресію у підлітків викликає, перш за все, засилля жорсткості на телебаченні. Тому батьки мають відстежувати, які телевізійні програми дивиться їхня дитина та яким фільмам надає перевагу, наголошує психолог і арт-терапевт Олена Вознесенська.

Любов Найдьонова вважає, що нині постала необхідність навчати дітей відсіювати сміття телебачення та інтернету.  Вона прогнозує, що вже за п’ять років до навчальної програми 10-х класів загальноосвітніх шкіл України введуть новий предмет — медіаосвіта, який допоможе знизити рівень агресії у школярів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді