Консультативна робота з батьками

Листопадове число журналу «Практичний психолог: Дитячий садок» присвячено питанню ризиків під час консультування у кризових умовах, збереження психологічного здоров’я фахівця, а також його особистісної готовності до взаємодії з батьками та надання їм психологічної допомоги в сучасних соціокультурних умовах.

Професійна діяльність практичного психолога відбувається у системі «людина–людина», тому потребує від фахівця повного включення в процес. Важливою складовою його ефективності є особистісна готовність до консультування однієї з категорії учасників освітнього процесу — батьків. Із матеріалу «Особистісна готовність практичного психолога до консультування батьків» ви дізнаєтеся, які терапевтичні якості фахівця сприяють ефективній взаємодії з батьками.

Часто батьки звертаються до практичного психолога з питань дитячої агресії. Її прояви лякають їх, обурюють та непокоять. Як працювати з такими дорослими, читайте у статті «Позитивні та негативні аспекти дитячої агресивності».

Під час консультаційної роботи фахівець психологічної служби навчального закладу має зберігати психологічну сталість. Це доволі складно з огляду на щоденну взаємодію з морально складною інформацією. Про заходи забезпечення емоційної стійкості практичного психолога дізнаєтеся зі статті «Як зберегти себе під час роботи зі складною інформацією».

Нинішні події соціально-політичного життя актуалізували питання захисту психічного здоров’я дитини. Дорослим важливо максимально ефективно одразу включитися в цей процес, щоб уберегти дитину від негативного інформаційного впливу. У пригоді стане публікація «Дитинство має бути щасливим, або Як уберегти дитину від негативних переживань».

Прискорений темп сучасного життя посилює навантаження на психіку людини та призводить до виникнення хронічного стресу. Зокрема, це стосується і дітей. Про те, як уберегти дитину від травмуючого впливу поспіху батьків, читайте в публікації «Батьки і діти: встигаємо, не поспішаючи», у якій вміщено також анкету для батьків «Стратегії виховання».

Пояснити батькам специфіку психічного розвитку дошкільника, тонкощі організації навчальних занять із майбутнім першокласником, аби зберегти в нього бажання вчитися, фахівцю допоможе публікація «Підготовка дитини до школи: допомагаємо батькам організувати процес».

Трансформація рольових взаємин у сім’ї є основним аспектом сучасної перебудови шлюбно-сімейних відносин. Зокрема, це стосується дистантних сімей. Під час психологічного супроводу розвитку дитини з дистантної сім’ї практичний психолог має враховувати особливості взаємин у таких родинах. У пригоді фахівцю стане стаття «Феномен дистантної сім’ї та її вплив на особистість дитини».

Правила введення журналу щоденного обліку роботи практичного психолога, «підводне каміння» сучасної популярної психології — усе це та багато іншої цікавої інформації у листопадовому числі журналу «Практичний психолог: Дитячий садок».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді