Оберігаємо дітей від проблем дорослих

За складних суспільних обставин відбувається акумулювання внутрішніх ресурсів людини та створення нових. Це стосується також практичних психологів та їхньої професійної діяльності. Наразі новим потужним ресурсом для фахівців є потреба у грунтовних знаннях щодо надання допомоги клієнтам, які пережили кризові ситуації.

У грудневому, останньому числі журналу «Практичний психолог: Школа» 2014 року, опубліковано статті, що висвітлюють нагальні питання, зокрема допомоги дорослим і дітям, які пережили трагічні події.

Повернення до звичного життя після пережитої психологічної травми є непростим випробуванням для людини будь-якого віку. Контролювати вплив свого психічного стану на близьких людей доволі складно. Ця проблема особливо актуальна для сімей , у яких є діти, адже вони чутливі до переживань батьків. Про те, як сім’я може стати ресурсом для подолання посттравматичного стану, читайте у публікації «Як уберегти дитину від впливу посттравматичного стану дорослих».

Якщо психологічного травмування зазнала дитина, слід продіагностувати її емоційну сферу. Це дасть змогу визначити рівень змін, які відбулися внаслідок переживання нею кризового стану. У матеріалі «Дослідження емоційної сфери дитини як засіб визначення рівня посттравматичного стресового розладу» розглянуто відповідні діагностичні методи.

Наслідком посттравматичного стресового розладу в підлітка можуть бути девіантні поведінкові прояви. Запобігти цьому покликані просвітницько-профілактичні заняття, організовані практичним психологом загальноосвітнього навчального закладу. Як підвищити рівень ефективності цієї діяльності та активізувати підлітків, дізнаєтеся зі статті «Self-made man, або Доля кожного в його руках».

Часто підлітки самі звертаються до практичного психолога загальноосвітнього навчального закладу, щоб обговорити свої проблеми. Їх цікавить думка фахівця як неупередженого дорослого. У публікації «Як знайти спільну мову з підлітком» ідеться про те, як дорослому налагодити контакт із дитиною підліткового віку та викликати її прихильність. Також подано рекомендації для батьків щодо спілкування з підлітком. 

Мотивація учнів молодшого шкільного віку до навчання, повернення педагога до професійної діяльності після травмуючої події, «магічні слова» батьків для спілкування з дитиною, міфи та реалії психотерапії, запобігання нападам мігрені, правила ведення журналу щоденного обліку роботи, реалізація практичним психологом професійної вимоги щодо фахового вдосконалення за межами загальноосвітнього навчального закладу — усе це та багато іншої корисної інформації читайте на сторінках грудневого числа журналу «Практичний психолог: Школа».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді