Оплата праці керівних працівників навчально-­виховного комплексу

Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів — економічний ліцей» загальна кількість учнів — 921, з них — 61 ліцеїст. Чи має право директор цього навчального закладу на підвищення посадового окладу в розмірі 10%?

Відповідно до статті 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV (далі — Закон про загальну середню освіту) загальноосвітні навчальні заклади можуть створювати навчально-виховні комплекси у складі навчальних закладів різних типів і рівнів акредитації для задоволення допрофесійних і професійних запитів громадян. До загальноосвітніх навчальних закладів належать, зокрема, школа I–III ступенів та ліцей (ліцей-інтернат) — навчальний заклад III ступеня з профільним навчанням та допрофесійною підготовкою (може надавати освітні послуги II ступеня, починаючи з 8-го класу).

Оплата праці працівників навчальних закладів провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітньої плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102) та  наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557 (далі — Наказ № 557).

При вирішенні питання оплати праці працівників навчально-виховного комплексу, до складу якого входять різні типи навчальних закладів, застосовуються умови оплати праці, передбачені для відповідного типу закладу.

Посадові оклади керівників загальноосвітніх навчальних закладів установлюються на рівні тарифних розрядів, затверджених у додатку 7 до Наказу № 557. Цим додатком передбачено, що посадовий оклад керівника загальноосвітньої школи при кількості учнів у закладі від 301 до 1000 осіб установлюється на рівні 14–15-го тарифних розрядів, а ліцею з кількістю учнів до 150 осіб — на рівні 12–14-го тарифних розрядів.

Тому посадовий оклад директора навчально-виховного комплексу з кількістю учнів 921 встановлюється на рівні 14–15-го тарифних розрядів.

Відповідно до підпункту «б» пункту 28 Інструкції № 102 посадові оклади (ставки заробітної плати) керівним та педагогічним працівникам ліцеїв підвищуються на 10 відсотків.

Розмір підвищення посадового окладу директора навчально-виховного комплексу, до складу якого входить ліцей, має визначатися, як від посадового окладу, встановленого на рівні 12–14-го, так і 14–15-го тарифних розрядів.

Рішення про конкретний розмір посадового окладу, зокрема й розмір підвищення за роботу в ліцеї, приймається керівником органу управління освітою, який відповідно до частини другої статті 26 Закону про загальну середню освіту призначає на посаду та звільняє з посади керівника комунального загальноосвітнього навчального закладу.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді