Які гарантії забезпечити працівникам закладів освіти, які долучилися до територіальної оборони

Гарантії залежать від того, до якої складової територіального оборони долучився працівник.

Які гарантії забезпечити працівникам закладів освіти, які долучилися до територіальної оборони

Обсяг гарантій, які надає держава на сьогодні, залежить від того, до якої складової територіальної оборони (ТО) долучився працівник. Їх три:

 

Військова

Включає:

  • органи військового управління;
  • військові частини Сил ТО ЗСУ;
  • інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучають до виконання завдань ТО

Працівники, які долучилися до цієї складової, уклали контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації

Цивільна

Включає:

  • держоргани;
  • органи місцевого самоврядування, які залучають до ТО

Працівники цих органів діють на місцях і забезпечують організаційні процеси

Військово-цивільна

Включає штаби зон (районів) ТО та добровольчі формування територіальних громад, які залучають до ТО

Сьогодні це, напевне, найчисленніша група працівників віком від 18 років

 

Працівників, які долучилися до військової складової ТО і уклали контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації, увільняємо від роботи, зберігаємо місце роботи, посаду і середній заробіток (ст. 119 КЗпП).

Якщо працівник не встиг надати документи, які підтверджують призов (вступ) на військову службу, табелюйте його буквеним кодом «НЗ» або цифровим 28 (неявки з нез’ясованих причин), допоки працівник не надасть документи. Після того, як одержите підтвердні документи:

  • зареєструйте їх в Журналі реєстрації вхідних документів;
  • видайте поточною датою наказ про увільнення працівника від роботи на час проходження служби з дати початку служби зі збереженням місця роботи, посади і середньої зарплати;
  • складіть скорегований табель обліку використання робочого часу.

Позначте відсутність працівника з дати початку служби буквеним кодом ІН або цифровим 22 (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством). Бухгалтерія нарахує і виплатить зарплату, що належить працівникові за період, який він прослужив, а в подальшому виплачуватиме зарплату у встановлені строки.

Для працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад, прямо прописати гарантії не встигли. Ніхто не очікував навали окупантів і що так терміново доведеться укомплектовувати добровольчі формування, а кількість громадян, що бажають вступити до добровольчих формувань буде більшою, аніж такі формування готові прийняти. Поки маємо загальну норму: на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (ч. 2 ст. 24 Закону № 1702). Гарантії зі збереження місця роботи, посади та середнього заробітку для такої категорії працівників поки що не прописані, адже вони не є військовослужбовцями. Сподіваємося, що такі гарантії випишуть і поширять на всіх, хто обороняв країну. Поки що табелюйте відсутність працівників буквеним кодом «НЗ» або цифровим 28 (неявки з нез’ясованих причин).

 

Підготувала команда Експертус: Кадри

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді