Медогляд школярів у 2021 році – роз'яснення Національної служби здоров'я України

Щороку у батьків школярів постає питання щодо проходження обов’язкового медичного огляду та отримання відповідної довідки. З цими питаннями вони звертаються до адміністрації школи. Дізнайтеся, що відповісти та яка процедура

Як проводити прибирання в школі за новим Санітарним регламентом

Національна служба здоров'я України оприлюднила роз'яснення щодо медоглядів для першокласників і учнів 2-11-х класів. Публікація з’явилася 8 травня 2021 року на Фейсбук-сторінці служби.

Медичний огляд першокласників: довідка, перелік необхідних консультацій лікарів

Напередодні подання документів до 1 класу батьки повинні проконтролювати, щоб дитина пройшла медичний огляд – перевірку стану здоров'я та фізичну готовність до навчального року. Після його проходження вони отримають довідку No 086-1/о – «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду». У цій довідці вказують висновок про загальний стан здоров'я дитини, діагноз (якщо такий є), групу на фізкультурі та ймовірні рекомендації.

Довідку цієї форми можна отримати в сімейного лікаря чи педіатра, з яким сім’я має укладену декларацію. Також цей лікар завіряє довідку печаткою і, за потреби, може направити дитину до лікаря вужчої спеціалізації, якщо його діагностика необхідна для цілісного огляду та висновку щодо стану здоров'я майбутнього школяра.

Яких лікарів повинен відвідати майбутній першокласник? Перш за все, першокласника мають оглянути:

  1. дитячий хірург;
  2. ортопед-травматолог;
  3. дитячий офтальмолог;
  4. стоматолог;
  5. інші спеціалісти за показами;

Крім цього, дитина повинна зробити такі аналізи:

  1. аналіз крові (на гемоглобін);
  2. інші аналізи за показами.

Медичний огляд школярів: особливості проходження, ціна, електронне направлення

Учні 2-11-х класів повинні обов’язково проходити медогляд щороку. Така практика профілактичних оглядів введена Міністерством охорони здоров'я України з метою ведення моніторингу стану здоров'я учнів, а також для впровадження ефективної профілактики захворювань.

Варто зазначити, що учням не обов’язково проходити медогляд саме напередодні навчального року. Натомість його можна переносити на будь-який інший зручний час протягом календарного року для того, щоб не створити черги та велике скупчення людей у лікарнях.

Щорічне проведення профілактичних медоглядів школярів входить до Програми медичних гарантій і тому є безкоштовним. Їхня організація – завдання медпрацівників закладу освіти. Вони повинні:

  1. провести обстеження школяра у присутності батьків чи інших законних представників;
  2. внести інформацію щодо стану здоров'я учня у відповідну медичну документацію;
  3. оцінити фізичну форму, визначити групу для фізкультурних занять;
  4. якщо потрібно – направити дитину на додаткове обстеження лікаря вужчої спеціалізації.

Дитина віком від 7 до 17 років має оглядатися у лікарів-спеціалістів і здавати аналізи лише якщо це необхідно. Педіатр чи сімейний лікар, який направляє школяра на огляд, підкаже, консультації яких лікарів потрібні дитині. За необхідності, він також може створити електронне направлення. Згодом із ним можна звернутися до медичного закладу для отримання амбулаторної допомоги.

Готуємо учнів та працівників до безпечних канікул: РЕКОМЕНДАЦІЇ

Зауважимо, що не потрібно брати направлення, якщо школяр потребує огляду:

  1. гінеколога дитячого та підліткового віку;
  2. підліткового психіатра;
  3. дитячого стоматолога;
  4. нарколога.

Також не потрібно брати направлення до лікаря, в якого дитина перебуває під наглядом у зв’язку з хронічними захворюваннями.

У Схемі періодичності обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів зазначено такий перелік лікарів-спеціалістів відповідно до віку дитини:

  1. 6, 11 років – хірург, офтальмолог, стоматолог, травматолог, інші спеціалісти за показаннями; додатково аналіз крові;
  2. 7-10, 12-13 років – лікарі вужчої спеціалізації за показаннями;
  3. nbsp; 14-15 років – стоматолог, хірург, ендокринолог, гінеколог і психолог за показаннями; додатково аналіз крові та флюорографія;
  4. nbsp; 16-17 років – стоматолог, гінеколог за показаннями; додатково флюорографія.

Детальну Схему профілактичних оглядів також можна переглянути у наказі Міністерства охорони здоров'я України від 16 серпня 2010 року No 682.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді