Планування закупівель за новими правилами: що врахувати

Автор
консультантка з публічних закупівель, Київ
Дізнайтеся, що слід зазначати у річному плані та у який строк його оприлюднювати

Перш ніж розпочати будь-яку публічну закупівлю, її треба запланувати.

Документи з охорони праці: чек-ліст

Стаття 4. Планування закупівель та інші передумови здійснення закупівель

1. Планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель.

Річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього.

Закупівля здійснюється відповідно до річного плану.

3. До річного плану не включаються закупівлі, для здійснення яких цей Закон не застосовується у випадках, визначених у частинах п’ятій і шостій статті 3 цього Закону.

Планування закупівель за новими правилами: що врахувати
НІНА ОМЕЛЬЯНЕНКОшеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
Коли оформлювали документи про підвищення кваліфікації запитань виникало чимало? Ще й працівники приносять сертифікати про участь у вебінарах, семінарах, просять їх врахувати як підвищення кваліфікації? Як правильно оформити документи у 2021 році, щоб зробити все якісно. Пропоную маршрут із питань підвищення кваліфікації прокласти помісячно.

За новими правилами закупівлі слід планувати:

...за наявної потреби

Нові вимоги зобов’язують замовників планувати на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг.

Яку саме потребу враховувати під час планування — річну, квартальну чи місячну — законодавці не уточнили. Лише прописали, що заплановані закупівлі включають до річного плану закупівель. Не до квартального чи місячного плану, а саме до річного.

Тож можемо дійти висновку, що замовник має обрахувати річну потребу того чи того предмета закупівлі та запланувати її в річному плані закупівель.

...без прив’язки до кошторису/фінплану

За новими правилами немає обов’язку планувати на підставі кошторису, фінплану. Однак замовники-бюджетники мають враховувати у своїй діяльності норми Бюджетного кодексу України.

...без прив’язки до вартісної межі

Усі закупівлі планують у річному плані закупівель незалежно від очікуваної вартості предмета закупівлі. Тобто додатка до річного плану вже не буде.

Додаток закупівлі

...із зазначенням передбаченої в законі інформації

Уповноважений орган вже не затверджуватиме форми річного плану. Законодавці прописали на рівні закону, яку саме інформацію повинен містити річний план в електронній системі закупівель (ЕСЗ). Замовники заповнюватимуть ту форму, що буде на електронному майданчику, — вноситимуть до неї потрібну інформацію.

Яку саме інформацію треба буде вносити? Це визначено у частині 2 статті 4 Закону про публічні закупівлі.

Зокрема, в річному плані закупівель треба буде зазначати очікувану вартість предмета закупівлі та вид закупівлі:

  • процедура закупівлі або спрощена закупівля — якщо проводите закупівлю в ЕСЗ;
  • договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, — якщо вартість предмета закупівлі до 50 тис. грн і ви вирішили не використовувати ЕСЗ.

Строк оприлюднення річного плану закупівель зміниться. Якщо наразі замовник має оприлюднити в ЕСЗ річний план та зміни до нього протягом 5 календарних днів з дня їх затвердження, то надалі цей строк становитиме 5 робочих днів.

...після попередніх ринкових консультацій

Законодавець на рівні закону прописав, що для планування закупівель та підготовки до них замовники можуть проводити попередні ринкові консультації, аби проаналізувати ринок. Зокрема, замовники можуть запитувати й отримувати рекомендації та інформацію від суб’єктів господарювання. А потім використовувати їх під час підготовки до проведення закупівлі за умови, що вони:

  • не призводять до порушення принципів публічних закупівель;
  • не обмежують конкуренції;
  • не дискримінують учасників.

Консультації з ринком замовники можуть проводити:

  • через ЕСЗ — надсилати запитання та отримувати відповіді від суб’єктів господарювання;
  • під час відкритих зустрічей з потенційними учасниками.

Як сьогодні, так і після змін закупівлю слід проводити відповідно до річного плану. Тож стежте, щоб у вашій закупівлі нічого не змінювалося порівняно з тим, що є в річному плані.
Зважте, що річний план закупівель — плановий документ, за яким замовник вчиняє певні дії. Тож коли закупівля вже відбулася, жодних змін до річного плану щодо такої закупівлі вносити не потрібно.

Як бачите, новації з планування суттєві. Зважайте на них та плануйте правильно.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді