Чи має право директор не погодитися з актом перевірки

Дізнайтеся як вчинити, якщо не погоджуєтеся з інформацією в акті, складеному за результатами того чи того заходу держнагляду

Як у казці... Стук-стук. Прийшов перевіряльник, провів перевірку, склав акт, а директор його підписав. Ніби й казочці кінець. Та не так сталося, як гадалося, бо директор отримав припис і штраф. У цій історії міг бути хепі-енд, якби директор «викликав швидку допомогу» та дізнався, як вчинити.

Якщо незгодні з інформацією в акті, складеному за результатами того чи того заходу держнагляду (контролю), маєте право написати зауваження до акта. Це стосується всіх органів держнагляду (контролю).

Держнагляд: що треба знати

Наприклад, за результатами перевірки в акті перевіряльник надав чимало рекомендацій, серед яких: утеплити фасад закладу, обробити вогнезахисними засобами дерев’яні конструкції горища. Виконати ці рекомендації директор не може, бо потрібне фінансування, а питання фінансування закладу освіти належить до повноважень його засновника.

Порядок проведення позапланових перевірок закладів загальної середньої освіти

Тому, щоб не отримати припису і штрафу та не відповідати за не свої повноваження, директор може написати таке зауваження до акта:

«Виконання пунктів 3.2, 3.3 цього акта не належить до моїх повноважень. Питання утеплення фасаду, оброблення горища закладу потребує фінансових затрат. Фінансує заклад освіти міська рада».

Після цього підписує акт із зауваженнями, вони — невід’ємна його частина.

Це право закріплене у Законі України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V.

Пункт 6 статті 7: «Якщо суб’єкт господарювання не погоджується з актом, він підписує акт із зауваженнями. Зауваження суб’єкта господарювання щодо здійснення державного нагляду (контролю) є невід’ємною частиною акта органу державного нагляду (контролю)».

В уніфікованих формах актів, що складають за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю), затверджених наказами МОН від 05.08.2019 № 1070 та від 05.08.2019 № 1071, є розділ, у якому директор може зазначити пояснення, зауваження або заперечення щодо проведеного заходу держнагляду (контролю) та акта та оцінити роботу перевіряльника.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді