Коли обідати вчителю?

Автор
Засновниця проєкту безкоштовної онлайн консультації вчителів Pro.Школу
Чи є офіційна обідня перерва для вчителя? І чи має директор надавати час для відпочинку і обіду педагога?

Учитель має встигнути все – провести урок, перевірити домашнє завдання, проконтролювати безпеку в класі. Якщо працівник в офісі може дозволити собі випити кави, вийти з колегами перекурити – то у вчителя робочий день починається ще до 8.30 і триває у режимі нон-стоп. До безкоштовної консультації учителів Pro.Школу нам надходять листи, де вчителі розповідають, що інколи не мають навіть чайника, аби нагріти собі води. Часом адміністрація забороняє взагалі перекусувати на робочому місці, або пити каву в учительській.

7 рекомендацій здорового харчування

«У нас у школі так холодно, що мусиш сидіти в пальті, а випити гарячого чаю не дозволяють – як же взагалі грітися?» – Олена, викладачка англійської в районній школі

«Я не маю часу навіть, щоб з’їсти свій обід, інколи працюю по 6-8 годин без жодного перекусу» – Тетяна, викладачка математики в спеціалізованій школі

Учитель часто залишається після уроків, щоб провести факультативи, перевірити зошити, поспілкуватися з батьками… Як і коли знаходити час для обіду та перерви?

Законодавство про обід

Проєкт Pro.Школу вирішили з’ясувати це питання і підказати, як якісно розв’язати проблему. Що ж говорять юристи про офіційний обід учителя?

Частина четверта ст. 66 КЗпП зобов'язує власника «надавати працівникові можливість вживання їжі протягом робочого часу на тих роботах, де за умовами виробництва установити перерву неможливо. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації підприємства».

Тобто школа зобов’язана створити всі умови для того, аби вчителі могли нормально харчуватися – хоча б тим, що самі собі приготують на обід. Як мінімум, має бути обладнане місце для того, щоб можна було спокійно поїсти чи випити чаю. Ба більше, законодавство не встановлює мінімальної перерви на обід і відпочинок – тобто ніхто не може змусити вас зробити все хутко за 10 хвилин. Але обід за законом не може тривати понад 2 години.

Як розв’язати проблему обідньої перерви для вчителя

Не завжди у адміністрації вистачає часу та можливостей якісно розв’язати проблему з обідом педагогів. Звісно, мова не йде про безкоштовне харчування вчителів, – лише про те, щоб допомогти педагогам налаштувати свій здоровий графік і працювати з комфортом.

Директор школи зобов’язаний надавати учителям можливість пообідати протягом робочого часу, оскільки за умовами їх роботи встановити перерву неможливо (ч. 4 ст. 66 КЗпП).

Що ще мусить директор?

  • Визначити – хто з учителів потребує обідньої перерви
  • Встановити час для обіду кожного вчителя та облаштувати відповідне місце
  • Погодити це з виборним органом первинної профспілкової організації

Враховуючи особливість діяльності вчителя, його робочий час складається з двох частин.

1. Це нормована частина – власне проведення уроків, виховних годин, консультацій.

2. Та ненормована – це час, який вчитель присвячує спілкуванню з дітьми, батьками, методичній роботі та іншому. І так кожного дня.

Що може зробити школа:

1. Допомогти розв’язати питання обіду може колективний договір. У ньому адміністрації школи варто прописати тривалість обідньої перерви, вказати її особливості та в загальному режим роботи працівника.

2. Місцем для обіду може стати спеціальний кабінет, лаборантська. В ідеалі – обладнані холодильником та мікрохвильовою піччю, де вчитель зможе повноцінно пообідати, розігріти принесену з дому їжу або просто відпочити. Однак, не завжди у школі є зайві кабінети, а тим паче, гроші на закупку необхідного обладнання.

3. Учителі можуть обідати одночасно з учнями під час перерви. Таким чином обідня перерва не збільшить тривалості їх робочого дня і не буде відволікати від освітнього процесу.

4. Законодавством рекомендовано надавати перерву через чотири години після початку роботи для відпочинку тривалістю не більше двох годин. Однак від такої норми можна відхилятись. Крім того, встановити конкретний час початку і закінчення перерви можна в правилах внутрішнього розпорядку школи. Відтак, вчитель зможе апелювати до них, у разі, якщо адміністрація школи чи батьки будуть відбирати можливість повноцінно пообідати та відпочити.

Пам’ятайте, що неповноцінна обідня перерва вчителя теж може вплинути на якість освітнього процесу.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді