Чи може вчитель мати перерву на обід

За щільним розкладом уроків у школі деякі вчителі не можуть поїсти протягом дня. Чи зобов’язаний директор установити таку перерву на прохання вчителів?

Незалежно від галузевої приналежності керівники установ мають надавати працівникам перерву для відпочинку і обіду (її не враховують у робочий час). Таку перерву законодавство радить надавати через чотири години після початку роботи (ст. 66 КЗпП).

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Утім від цієї норми можна відхилятись, якщо встановити конкретний час початку і закінчення перерви в локальних правилах внутрішнього розпорядку.

Мінімальну тривалість перерви для відпочинку і харчування законодавство не передбачає, а максимальна її тривалість — не більше двох годин.

⇒ Який робочий час вчителя на тарифну ставку

Визначення тривалості перерви на обід — компетенція трудового колективу або сторін колективного договору. Трудовий колектив уповноважений вирішувати це питання під час затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку, а колективний договір містить відповідні умови.

⇒ Робочий час, педагогічне навантаження та оплата праці педагогічних працівників

Тривалість обідньої перерви має бути такою, щоб працівники встигли відпочити і поїсти. Найчастіше працівникам надають перерву, яка триває одну годину.

Директор школи зобов’язаний надавати учителям можливість пообідати протягом робочого часу, оскільки за умовами їх роботи встановити перерву неможливо (ч. 4 ст. 66 КЗпП). Також він зобов’язаний:

  • визначити перелік працівників, які мають таку потребу
  • визначити порядок і місце приймання їжі
  • погодити це з виборним органом первинної профспілкової організації.

⇒ Орієнтовна циклограма наказів директора школи на рік

Право встановити у колективному договорі режим роботи працівників, тривалість робочого часу і відпочинку передбачає стаття 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII.

Коли обідати вчителю?

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді