Оформлюємо наказ про стан харчування дітей

Скористайтеся порадами для правильного оформлення наказу про стан харчування

У наказі варто вказати:

  • який режим харчування організовано в навчальному закладі
  • чи повністю укомплектовано працівниками, які забезпечуються організацію харчування
  • стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку, групових приміщень
  • чи було придбано посуд для харчування.
  • чи видача готових страв на групи здійснювалася відповідно до графіка видачі їжі.

Вкажіть, чи постачали продукти харчування і продовольчу сировину регулярно та в повному обсязі відповідно до заявок протягом року.

Аналіз виконання норм харчування за рік

Проаналізуйте виконання норм харчування на рік. Наприклад, зазначте, що переважно харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснювалося наближено до норм, було раціональним, збалансованим, різноманітним.

Зазначте виконання норм продуктів, наприклад:

  1. Від 90% до 100% — м’ясні, картопля, крупи, борошно, яйця, олія, масло вершкове.
  2. Від 80% до 90% — риба та рибопродукти, молоко, сметана, сир кисломолочний, сир твердий, фрукти, соки.

Зазначте, чи здійснювався впродовж року контроль за умовами зберігання, дотриманням строків реалізації продуктів і технологією приготування їжі. Для правильної організації харчування дітей, на основі перспективного меню та з урахуванням наявності продуктів складалося щоденне меню.

Вкажіть, що рада закладу з харчування здійснювала свою діяльність відповідно до річного плану роботи.

Поради, як скласти наказ про стан харчування дітей за рік

1

Вивчіть нормативно-правові документи

За порушення в організації харчування посадові особи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. врахуйте вимоги нормативно-правових актів

2

Залучіть працівників до аналізу стану харчування дітей

Це можуть бути медична сестра, комірник, вихователь-методист, завідувач господарства, члени ради з харчування.

3

Проаналізуйте показники виконання норм харчування на рік

З’ясуйте:

  • причини недовиконання або перевиконання норм харчування
  • своєчасність проведення коригування харчування
  • своєчасність та обгрунтованість заміни одних продуктів іншими
  • виконання заявок на продукти.

4

Порівняйте показники виконання норм з попереднім роком

Якщо показники погіршилися чи покращилися, з’ясуйте причини

5

Проаналізуйте створення умов для харчування дітей

А саме:

  • стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку
  • відповідність режиму харчування дітей режиму роботи закладу освіти
  • дотримання інтервалів між прийомами їжі
  • кількість дітей пільгових категорій
  • забезпеченість продуктами харчування та ін.

6

Проаналізуйте організацію дієтичного харчування

А саме:

  • визначте кількість дітей, які отримували дієтичне харчування
  • вивчіть дієти, які призначали дітям впродовж року
  • проаналізуйте стан ведення відповідних записів

7

Проаналізуйте кадрове забезпечення

А саме:

  • укомплектованість кадрами, які беруть участь у харчуванні дітей
  • рівень освіти та професійної компетентності цих працівників
  • інформацію про участь працівників у професійних конкурсах тощо

8

Проведіть анкетування батьків щодо організації харчування дітей

Таким чином визначіть позитивні та негативні форми у харчуванні

9

Проаналізуйте ведення документації з харчування

А саме:

  • охайність ведення
  • достовірність даних
  • вчасність заповнення
  • наявність/відсутність виправлень

10

Проаналізуйте рівень сформованості у дітей культурно-гігієнічних навичок

А саме:

  • поставу кожної дитини під час вживання їжі
  • чи миють діти руки перед та після вживанням їжі
  • чи уміють діти чергувати у групі тощо

11

Узагальніть результати аналізу

Складіть довідку, у якій зазначте висновки та викладіть пропозиції щодо поліпшення харчування

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді