Як підготувати ток-шоу з батьками в дитсадку

Як підготуватися до ток-шоу в закладі дошкільної освіти, аби воно стало продуктивним діалогом між педагогами і батьками вихованців

Ток-шоу – одна із сучасних інтерактивних форм роботи з батьками в дитсадку.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Пропонуємо вам алгоритм підготовки до ток-шоу з батьками

Крок 1. Обираємо тему

Тему обирайте відповідно до предмета і мети обговорення. Предметом можуть бути як актуальні питання виховання та навчання дошкільників, так і суспільно важливі, як-от: «Чи треба захищати українську мову?», «Чоловічі і жіночі обов’язки: які вони?» тощо. Формулюйте тему зрозуміло й коротко.

Крок 2. Визначаємо дату та тривалість заходу

Дата проведення ток-шоу залежить від планів його організаторів та можливостей потенційних учасників. Тривалість заходу не має перевищувати 1-1,5 год. Якщо батьки-учасники мають змогу прийти в першій половині дня, то захід проводьте до обіду.

Крок 3. Добираємо матеріали

Основою для обговорення може стати нещодавнє дослідження вітчизняних чи зарубіжних учених, наукові напрацювання педагогів і філософів різних епох. Корисно підготувати до теми добірку висловлювань відомих осіб. Варто також ознайомитися з книжками, статтями в періодичних виданнях. Доповнити матеріал можна, проаналізувавши власний життєвий досвід.

Крок 4. Складаємо сценарій

Розрізняють два типи сценаріїв — організаційний і тематичний.

В організаційному сценарії визначають послідовність подій під час заходу, черговість і тривалість виступів (регламент), гумористичні та розважальні хвилинки.

У тематичному сценарії окреслюють варіанти розгортання теми, прогнозують можливі дискусії, зацікавленість, активність або пасивність учасників. В ідеалі потрібно підготувати обидва.

Обов’язково залиште наприкінці час для рефлексії, аби кожен учасник не лише зрозумів, а й осмислив нову інформацію, прийняв її.

Крок 5. Обираємо найефективніші прийоми початку і ведення діалогу

З огляду на власний досвід проведення інтерактивих заходів та залежно від теми обирайте прийоми, які будете використовувати під час ток-шоу, наприклад:

  • парафраз, стимулювання ідей, проміжне підбиття підсумків
  • прийоми розширення мислення, корекції мислення
  • звертання до емоційно відкритих людей, прийоми перенесення тощо.

Крок 6. Запрошуємо цікавих особистостей, компетентних батьків

Запросіть учасників заздалегідь, принаймні за 15-20 днів до проведення заходу. Для кожного з них бажано підготувати інформаційний пакет, який містить короткі відомості щодо проблеми, яку обговорюватимуть. Організатори ток-шоу мають визначити:

  • яку роль буде виконувати та чи та особа
  • наскільки компетентна вона в обраній темі
  • чи має можливість підготуватися до обговорення.

Крок 7. Обираємо та готуємо ведучого

Ведучий відіграє важливу роль. Від його майстерності залежить, чи конструктивною буде дискусія, чи вдасться досягти очікуваних результатів. Ведучий має бути харизматичним, вміти легко вступати в контакт із учасниками та добре орієнтуватися в темі заходу.

Скористайтеся такими варіантами роботи з батьками:

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді