Сучасні форми роботи з батьками в дитсадку

Смартмоб, ток-шоу, фестиваль майстрів: як працівникам дитячого садка у місті Кам’янському вдається застосовувати сучасні форми роботи з батьками

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Дізнайтеся зі статті:

  • У чому ефективність інтерактивних методів роботи
  • Як підготувати та провести ток-шоу
  • Чим цікава така форма роботи, як фестиваль майстрів
  • Що таке смартмоб та як його організувати

У роботі з батьками ми використовуємо інтерактивні методи взаємодії, як-от:

  • діалог
  • ігрова дискусія
  • літературне коло
  • синтез думок
  • спільний проект
  • коло ідей
  • карусель тощо.

Така співпраця допомагає:

  • згуртувати батьківський колектив
  • зняти психологічне напруження
  • заохочувати до діалогу, взаємодії одне з одним
  • виробляти спільну думку
  • формувати педагогічні вміння та навички
  • спонукати обмінюватися досвідом щодо виховання дітей.

Під час інтерактивних заходів ми моделюємо життєві ситуації, граємо в рольові ігри, розігруємо театральні епізоди, обговорюємо та розв’язуємо проблемні ситуації.

Ми спонукаємо педагогів взаємодіяти з батьками на рівних — допомагати їм обмінюватися інформацією, досвідом, заохочувати до активності, творчості, самопізнання. Зрештою, співпраця наших педагогів з батьками переходить на суб’єкт-суб’єктний рівень взаємодії.

Аби підвищити рівень педагогічної майстерності вихователів щодо співпраці з батьками, ми провели семінар «Нові підходи до формування суб’єкт-суб’єктної взаємодії з батьками». Під час цього заходу педагоги переконалися, що знання, набуті під час інтерактивного навчання, засвоюються міцніше.

Майстер-клас для педагогів

На основі інтерактивних методів ми конструюємо різні цікаві форми роботи з батьками, зокрема:

  • ток-шоу
  • фестиваль майстрів
  • смартмоб та інші.

Ток-шоу та його різновиди

Ток-шоу — це така форма роботи, в основі якої — обговорення актуальної проблеми у форматі запитань-відповідей. У ток-шоу, окрім ведучого, беруть участь глядачі, компетентні експерти і гості.

В основі ток-шоу — діалог, що дає змогу:

  • різнобічно осмислити наявні знання і життєвий досвід батьків
  • освоювати нові знання
  • формувати переконання, світогляд, активну життєву позицію
  • розвивати вміння вести діалог: будувати доказовий ряд, критикувати і слухати критику, переконувати; формулювати думки, публічно висловлюватися.

Більшість батьків уже знайома з подібним форматом, його правилами. Ця форма роботи цікава для батьків передусім тому, що на ток-шоу немає лекторів і слухачів. Усі присутні активно беруть участь в обговоренні — виконують ролі експертів. Ток-шоу — це водночас розвага, спосіб спілкування та навчання.

Під час ток-шоу «Все буде добре!» ми ненав’язливо консультуємо батьків із різних корисних тем. У межах іншого заходу пропонуємо батькам на годину стати «ревізорами» в дошкільному закладі.

Пізнавально-розважальне ток-шоу «Хто зверху?» дає змогу батькам познайомитися одне з одним, сприяє створенню довірливих взаємин між родинами вихованців.

Виокремлюють чимало видів ток-шоу. Ми використовуємо:

  • телеміст
  • педагогічні дебати
  • дискусію.

Телеміст передбачає аудіо- чи відеодіалог між співбесідниками, що віддалені одне від одного у просторі. За допомогою комп’ютерних технологій, супутникового зв’язку ми з’єднуємося та спілкуємося з колегами із дошкільних навчальних закладів не лише нашого міста, а й інших міст України.

У формі педагогічних дебатів, що поєднує елементи інтерв’ю, дискусії та навіть репортажу, ми обговорюємо певні програми розвитку чи роботи, методи, прийоми навчання тощо. Учасники дебатів мають довести переваги чи недоліки об’єкта обговорення.

Дискусія — це зазвичай полілог на суспільно важливу (морально-етичну тощо) тему за участю ведучого і не менше двох представників протилежник думок; колективні роздуми у формі «боротьби думок».

Вересневе ток-шоу «У три вже пізно, або… все буде вчасно!» проводимо з елементами дискусії. Учасники обговорюють методи виховання дітей раннього віку.

У центрі — особа ведучого — педагога. Він ставить основні запитання. На них відповідають батьки та експерти — практичний психолог, лікар-педіатр, соціолог, представник служби у справах дітей, вихователь тощо.

Фестиваль майстрів

Мета фестивалю майстрів — популяризувати культурні і моральні цінності сімей вихованців, зберігати та розвивати родинні традиції, уподобання, хобі. Також спонукаємо батьків обмінюватися досвідом сімейного виховання, розкривати свої творчі здібності.

Фестиваль проводимо у форматі майстер-класів кожну третю середу місяця впродовж навчального року. Пропонуємо батькам проявити свої вміння, майстерність у різних галузях — мистецтво, спорт, сімейні традиції хобі тощо, тобто провести майстер-класи.

Найактивніші батьки виконують ролі майстрів, решта стають учасниками майстер-класів. Майстри не просто передають свої знання, а задіюють учасників у процес малювання, ліплення, приготування страв тощо, активізують їхню уяву, допомагають позбутися невпевненості, що перешкоджає саморозвитку. Ми намагаємося створити для батьків таку атмосферу, у якій вони можуть проявити себе як творці.

Майстер-клас містить такі етапи:

  • індукція — вступне слово майстра, що мотивує учасників до творчої діяльності
  • панель — актуалізація знань щодо теми майстер-класу; кожен охочий може висловитися щодо теми чи проблеми майстер-класу, наприклад, запропонувати свої ідеї щодо поліпшення готового продукту
  • самоконструкція — власне творчість учасників під керівництвом майстра; спочатку об’єднуємо батьків у групи, відтак вони виготовляють конкретний продукт, представляють результат своєї роботи, за потреби майстер корегує
  • соціалізація — звіт за результатами діяльності; учасники розповідають про те, як можна використати набуті знання й уміння надалі
  • афішування або реклама — представлення результатів діяльності учасників майстер-класу та майстра у вигляді виставки тощо
  • рефлексія — вираження почуттів, які виникли в учасників під час майстер-класу; це цінний матеріал для саморефлексії майстра.

Під час фестивалю ми переглянули такі майстер-класи від батьків вихованців, як-от: створення дитячої книжки з використанням петриківського розпису, розвивальних іграшок у техніці валяння; плетіння косичок, виготовлення сувенірних шкатулок; виготовлення ляльок тощо.

Смартмоби в освітньому процесі

Смартмоб (від англ. розумний натовп) — це форма соціальної організації людей за допомогою засобів мережі інтернет та бездротових пристроїв — смартфонів тощо

Аби підвищити мотивацію батьків до інтелектуальної та навчальної діяльності і долучити до участі в освітньому процесі, ми запропонувати їм взяти участь у смартмобі.

Ми обираємо найактивнішу людину серед батьків та «запалюємо» її ідеєю смартмобу. Відтак вона передає цю ідею, як естафету, іншим батькам за допомогою соціальних мереж, мобільних додатків та інших засобів. Основна мета смартмобу — залучити батьків до спільної творчої діяльності.

Для батьків вихованців молодшої групи ми запустили смартмоб «Подаруй дитині казку». Батьки мали позмагатися в умінні скласти та розповісти авторську казку для малят. Ідея швидко поширилася серед батьків. На підготовку вони мали два дні. Відтак презентували свої казки дошкільникам. Тривалість казки — не більше 8-10 хв.

У формі смартмобу ми долучаємо батьків до наповнення розвивального середовища закладу дошкільної освіти, організації свят для дітей тощо.

Цікаві зустрічі, змагання, діалог на стіні

У нашому дошкільному закладі проводимо для батьків «Цікаві зустрічі в п’ятницю». Мами й тата за допомогою картинок, малюнків, відеопрезентацій та іншої наочності розповідають дітям про свою професію, захоплення, улюблені в дитинстві книжки тощо. Така форма роботи сприяє залученню батьків до освітнього процесу, зближує колектив батьків і дітей, викликає інтерес дітей до світу дорослих.

Цікавою формою роботи є «Педагогічні змагання» між батьками та вихователями. Під час таких «змагань» педагоги та батьки по черзі розкривають важливі питання виховання дошкільників.

Це може бути проведення ранкової гімнастики, прогулянки, екскурсії або приготування натуральних солодощів із горіхів, сухофруктів, меду.

Долучаємо батьків до підготовки виставок на різні теми.

Для виставки на тему загартування «Методичний сад цікавих порад» батьки оформлювали такі стенди:

  • «Дещо з самвидаву» — листівки, буклети та інша видавнича продукція з теми
  • «Цікаве з простого» — спортивне знаряддя, зроблене власноруч, атрибути для спортивних вправ
  • «Загартування з родзинкою» — фото нетрадиційних способів загартування.

Ще одна форма взаємодії — педагогічний «діалог на стіні». Ми розміщуємо на стіні запитання, на які хочемо отримати відповіді батьків. Запитання оформлюємо у вигляді однотипних графічних об’єктів, наприклад, прямокутники, а для відповідей під ними розміщуємо кишеньки. Поряд на столі ставимо коробочку з жетонами, на кожному з яких написана «Моя думка». Тато чи мама, «ведучи бесіду», можуть покласти жетон у кишеньку, що відповідає його думці, позиції.

У прямокутнику пишемо запитання: «Чи погоджуєтеся ви з тим, що народжувати дітей ліпше в молодому віці — до 25 років?». А на кишеньках, що внизу: «Погоджуюся» і «Не погоджуюся».

Головне — вибрати цікаву й актуальну для батьків тему, а відтак дуже конкретно сфоромулювати запитання. Кожен «діалог» завершуємо рекомендаціями фахівця, які також прикріплюємо на стіні.

Можна розмістити на стіні площинну фігуру людини, що буде прообразом ідеального вихователя. Завдання батьків — відобразити на ній думки про педагога, якого вони бажають своїй дитині, з яким їм було б цікаво співпрацювати. Діалог на стіні дає нам змогу проводити невеликі дослідження батьківської аудиторії, розміщуючи виставку необхідної літератури поруч.

«Мегабатьківська контрольна» — це система тестів на різну тематику, які пропонуємо батькам упродовж навчального року. Наприклад, про рекомендовану дитячу літературу для певного віку, профілактику інфекційних захворювань, вимоги до одягу дитини залежно від сезону, вікові особливості розвитку пізнавальних процесів, «портрет випускника» тощо. За результатами таких контрольних батьки отримують умовні оцінки. Наприкінці півріччя або навчального року найліпшим знавцям дошкільної педагогіки та психології вручаємо заохочувальний приз.

Сучасні форми роботи зацікавлюють батьків своєю оригінальністю та новизною, сприяють згуртуванню педагогічного та батьківського колективів, допомагають подолати бар’єри у спілкуванні. У процесі цікавої спільної діяльності у батьків та педагогів народжуються свіжі думки та нові ідеї.

Ваших колег зацікавили ще такі форми роботи з батьками:

Наталія Швайгерт, завідувач дошкільного навчального закладу (ясел-садка) № 3,
м. Кам’янське, Дніпропетровська обл.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді