Перевезення організованих груп дітей

Маючи власний шкільний автобус, значно легше організувати перевезення дітей до навчального закладу, до місця екскурсії, походу тощо. Інакше ж навчальний заклад змушений користуватися послугами автомобільних перевізників. Розглянемо, як у такому разі організувати перевезення груп дітей і забезпечити якісну співпрацю з автомобільними перевізниками

Порядок організації перевезення організованих груп дітей залежатиме передусім від виду перевезення.

Види організованих перевезень дітей

Так, згідно з пунктом 13 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176, перевезення пасажирів автобусами залежно від режиму їх організації можуть бути:

  • регулярними
  • регулярними спеціальними
  • нерегулярними.

Позапланові перевірки шкіл: ПІДГОТУВАТИСЯ

Регулярні перевезення організованих груп дітей

Регулярні перевезення організованих груп дітей автобусом можуть організовувати відповідні районні, міські ради.

  • забезпечують доступність дошкільної та середньої освіти для всіх громадян, які проживають на відповідній території, та вживають заходів для забезпечення потреби у дошкільній та позашкільній освіті;
  • забезпечують та фінансують підвезення учнів і педагогічних працівників до закладів початкової та базової середньої освіти і у зворотному напрямку (у разі потреби - транспортними засобами, пристосованими для перевезення осіб, які пересуваються на кріслах колісних);

Регулярні спеціальні перевезення організованих груп дітей

Регулярні спеціальні перевезення зазвичай відбуваються за потреби доставити дітей до місць відпочинку, походів, екскурсій.

Такі перевезення груп дітей здійснюють на підставі договору.


Згідно договором автомобільний перевізник надає навчальному закладу, який є замовником транспортних послуг, послуги за певним маршрутом і визначеним розкладом руху протягом передбаченого договором строку.


Під час здійснення регулярних спеціальних перевезень перевізник забезпечує в установленому законодавством порядку страхування пасажирів.

Нерегулярні перевезення організованих груп дітей

Нерегулярні перевезення можуть відбуватися на замовлення навчального закладу як разові за визначеним маршрутом.

До нерегулярних перевезень дітей належать, зокрема:

  • туристично-екскурсійні
  • одноразові перевезення до місць відпочинку.

Повноваження місцевих органів влади

Якщо навчальний заклад не має шкільного автобуса, то протягом навчального року перевезення можна організувати одним зі способів:

  • укласти угоди з автотранспортними підприємствами (установами, організаціями) чи перевізниками — фізичними особами, які мають відповідні дозволи (ліцензії)
  • користуватися послугами надавачів регулярних пасажирських перевезень.

Порядок перевезення організованих груп дітей

Відповідно до статті 38 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III (далі — Закон № 2344) до перевезення організованих груп дітей відноситься одночасне перевезення групи з десяти і більше дітей.

Підготовка

Спільно навчальний заклад, як замовник, і перевізник:

  • визначають маршрут перевезення
  • складають схему маршруту (картографічне зображення)
  • установлюють розклад руху.

Про необхідність перевезення організованих груп дітей перевізникові слід повідомити не пізніше ніж за сім робочих днів.

У свою чергу, перевізник не пізніше ніж за три робочих дні до запланованого перевезення дітей повідомляє територіальний підрозділ Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України про дату здійснення кожного перевезення, подає йому на узгодження та замовнику на затвердження схему маршруту і розклад руху автобусів.

Перевізник оформлює схему маршруту та розклад руху в трьох примірниках — для себе, водія та замовника.

Обов’язки навчального закладу як замовника

Навчальний заклад як замовник має скласти у трьох примірниках список групи дітей.

Допускати до далеких поїздок можна лише дітей, які не мають протипоказань за станом здоров’я, що підтверджено відповідною довідкою лікаря.

Перевізник має право перевозити лише тих дітей, які зазначені у списках.

Під час перевезення організованих груп дітей необхідно дотримуватися вимог безпеки.

Також навчальний заклад обов’язково має:

  • призначити з розрахунку на кожні десять дітей групи керівника, відповідального їх супроводжувати під час поїздки, а для групи 30 і більше дітей — також медичного працівника
  • провести інструктаж з питань безпеки
  • забезпечити дітей питною водою, засобами медичної допомоги, а керівника групи — телефонним зв’язком і списком телефонних номерів служб екстреного виклику.

Керівник організованої групи дітей під час поїздки має сповна виконувати свої обов’язки.

Адміністративна відповідальність за порушення правил перевезення дітей

У разі порушення правил надання послуг та вимог безпеки при наданні послуг з перевезення пасажирів застосовують вимоги статті 1331Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X.

Здійснення регулярних перевезень пасажирів на постійних маршрутах без укладення договору на перевезення пасажирів автомобільним транспортом або без паспорта маршруту тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі 30-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг).

Порушення правил надання послуг з перевезення організованих груп дітей тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів у розмірі 35-ти нмдг, а на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — у розмірі 40 нмдг.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді