Кабінет ХІМІЇ: засоби навчання та обладнання

Знаєте, який перелік засобів навчання та обладнання визначено для кабінету хімії? А яким нормативним актом?

Нормативна документація

Кабінет хімії є кабінетом природничо-математичних предметів. Оснащення класів сучасними пристроями допомагає учням краще сприймати та засвоювати нову інформацію, а також якісно проводити практичні заняття та лабораторні роботи. Сприятливі та комфортні умови у кабінеті хімії підвищують ефективність та безпечність освітнього процесу.

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Вимоги до розміщення, матеріально-технічного обладнання та науково-методичного оснащення кабінету хімії визначено Положенням про навчальні кабінети з природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів, затв. наказом МОН від 14.12.2012 № 1423.

Оснащуючи кабінет засобами навчання та обладнання, керуються такими офіційними документами:

Змінами до Типового переліку засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів, затв. наказом МОН України від 14.07.2017 № 1036.

Типовим переліком засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій, затв. наказом МОН України від 29.04.2020 № 574.

Засоби навчання та обладнання — це:

  • навчально-наочні посібники
  • технічні засоби навчання
  • обладнання навчального, загального та спеціального призначення.
Засоби навчання — це частина обладнання закладів освіти як сукупність матеріальних об’єктів, які використовуються як джерело знань та сприяють організації пізнавальної діяльності і виховному впливу на учнів.

Вимоги до оснащення кабінету хімії

У Типовому переліку наведені вимоги до засобів навчання й обладнання:

№ пункту

№ таблиці

назва таблиці

6

1

Комп’ютерне та мультимедійне обладнання для кабінетів біології, географії, математики, фізики та ХІМІЇ

11

6

Цифрове вимірювальне обладнання, прилади загального призначення, посуд загального призначення, обладнання та посуд загального та спеціального призначення, колекції, моделі, набори, графічні та друковані засоби, реактиви, витратні матеріали для кабінету ХІМІЇ

Санітарний регламент

Санітарний регламент визначає медичні вимоги безпеки (правила і норми) щодо освітнього середовища у всіх типах закладів загальної середньої освіти, а також структурних підрозділах інших юридичних осіб, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти (крім спеціальних закладів освіти) усіх форм власності.

Цей документ регламентує безпечні для здоров'я дітей і підлітків умови навчання та виховання, які сприяють підвищенню їх працездатності протягом навчального дня, тижня, року, поліпшують психофізіологічний розвиток та зміцнюють здоров'я дитини.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді