Залишки субвенції можна спрямувати на обладнання інклюзивних класів

Кошти цьогорічної субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами можна спрямувати на придбання корекційного обладнання для інклюзивних класів

МОН повідомляє, що 15.11.2017 Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким дозволено витратити невикористану частину субвенції 2017 року на інклюзивну освіту для придбання засобів корекції психофізичного розвитку.

Корекційне обладнання в інклюзивні класи можна докупити за рахунок залишків субвенції на інклюзивну освіту — коштів, які не використали на місцях у січні–серпні 2017 року.

Про це йдеться в пункті 2 постанови КМУ від 15.11.2017 № 863. У свою чергу МОН України видало лист «Щодо Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами» від 29.11.2017 № 1/9-639​

Що в державному стандарті базової освіти

Порядок надання субвенції на інклюзивну освіту

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами затв. постановою КМУ від 14.02.2017 № 88.

Ця субвенція призначена на державну підтримку осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах закладів загальної освіти, а саме дітям:

  • сліпим та із зниженим зором
  • глухим та із зниженим слухом
  • з тяжкими порушеннями мовлення
  • із затримкою психічного розвитку
  • з порушеннями опорно-рухового апарату
  • з порушенням розумового розвитку
  • із складними порушеннями розвитку (зокрема й із розладами аутичного спектра).

На придбання корекційних засобів використовують кошти в обсязі не більш як 20% загального обсягу видатків на кожну дитину певного закладу, яка потребує державної підтримки.

Як використати субвенцію–2017

Цільову субвенцію на інклюзивну освіту цього року виділено вперше.

Її обсяг — 209,4 млн грн, з яких:

Що змінилося 15.11.2017

Згідно з рішенням КМУ:

  • якщо в місцевому бюджеті залишилася частина субвенції, то за наявні кошти можна докупити необхідне корекційне обладнання
  • на закупівлю засобів корекції, на обладнання можна витрачати до 35%
  • засоби корекції можна закуповувати для спільного користування, якщо у закладі кілька дітей з однаковими нозологіями.

Перелік спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку

Аби кошти субвенції на інклюзивну освіту використовували раціонально, МОН України розробить Типовий перелік спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку для дітей з особливими освітніми потребами.

«Створення інклюзивного освітнього середовища є одним із наших пріоритетних завдань, зокрема, в межах концепції Нової української школи. Ми вдячні Уряду за підтримку наших пропозицій та внесення необхідних змін щодо розподілу та використання субвенції.

Крім того, на наступний рік уже заплановано збільшення цільової субвенції більш ніж удвічі — в проект бюджету вона закладена на рівні 504 млн грн. Ця субвенція має заохочувати місцеві органи покращувати можливості інклюзивної освіти», — підкреслила Міністр Лілія Гриневич.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді