Якщо ваша дитина під час ядерного вибуху знаходиться у закладі освіти: що робити

Інструкція що робити під час ядерного вибуху

Безпека ядерного вибуху

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

Для батьків підготували рекомендації на випадок, якщо під час ядерного вибуху їхні діти перебуватимуть у закладі освіти.

Відповідні рекомендації розробили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з Державним науково-технічним центром із ядерної та радіаційної безпеки.

Якщо дитина під час ядерного вибуху перебуває в школі або садочку, передусім вона має залишатися там в укритті.

Для того, щоб туди не потрапляти шкідливі речовини, згідно з нормами безпеки, укриття мають загерметизувати зсередини. Батькам заходити до укриття з вулиці не дозволяється, адже вони можуть переносити на одязі радіоактивний пил, або він може потрапити в приміщення разом із повітрям.

Тому вийти назовні означає наражати на небезпеку не лише себе, а й дітей та персонал. У випадку аварії з викидом або ядерного вибуху у будь-якій споруді безпечніше, ніж на вулиці.

Важливо заздалегідь переконатися, що укриття закладу освіти захистить дитину від радіації у випадку ядерного вибуху та впевнитися, що дитина готова до такого сценарію.

Для цього необхідно:

  1. переконатися, що у вчителів / вихователів та адміністрації є план дій. Він має базуватися на загальних правилах поведінки.
  2. домовитися з іншими батьками та вчителем, що у випадку ядерного вибуху двері укриття, де перебувають діти, не будуть відчиняти, допоки не буде дозволу від органів влади (якщо адміністрація про це не повідомила). Тобто, прийти та забрати дитину з укриття буде неможливо, поки не надійде офіційних оголошень, що загроза минула.
  3. переконатися, що укриття адаптоване для перебування там в умовах ядерної небезпеки. В адміністрації школи мають бути відповідні документи, акти перевірки органів контролю, акт ДСНС про те, що приміщення в задовільному санітарному та протипожежному стані.
    Деякі заклади освіти мають спеціальні протирадіаційні укриття або більш надійні герметичні сховища.
  4. оскільки укриття має бути розраховане на перебування там дітей впродовж не менше від 48 годин, перевірте, чи є там перелік речей, які має забезпечити адміністрація закладу освіти.

Обов’язково потрібно скласти тривожний рюкзак для своєї дитини. Він повинен містити:

  • пляшку чистої води;
  • поживні батончики чи снеки в герметичних пакуваннях;
  • нотатки від батьків, у якій вказано ПІБ дитини, контакти батьків та ближніх родичів (імена, телефони, адреси);
  • телефон (за можливості), зарядний пристрій і павербанк;
  • індивідуальний набір необхідних ліків, респіратори (запас на кілька днів);
  • комплект змінної білизни та одягу;
  • спальник (якщо ними не забезпечує заклад);
  • улюблену іграшку або річ;
  • інші речі відповідно до віку дитину (підгузки, дитяче харчування).

Для того аби не навантажувати дитину важкими речами щоразу, коли вона йде до школи чи садочка, домовтесь з адміністрацією або вчителем (вихователем), щоб ці речі зберігались у закладі, але в швидкому доступі, аби їх можна було швидко брати під час тривоги.

Якщо ваша дитина має порушення функціонування щитоподібної залози або алергію на калій йодид, обов’язково попередьте про це медичного працівника школи або садочка, вчителів (вихователів) або адміністрацію. В укритті дитині може знадобитися йодопрофілактика (лише після офіційної вказівки про це ДСНС чи органів влади).

Проговоріть із дитиною, що в разі ядерної загрози вона певний час залишатиметься в укритті з іншими дітьми. Поясніть, що це важливо для того, аби перечекати небезпеку. Запевніть її, що як тільки небезпека мине, ви знову будете разом.

Окрім того, важливо проговорити цей сценарій з усіма членами вашої родини.

Якщо ви не впевнені у безпечності перебування вашої дитини в укритті навчального закладу у випадку ядерного вибуху — тоді рішення, чи навчатиметься ваша дитина офлайн, допоки є така загроза — ви приймаєте на власний розсуд.

Залежно від ситуації, органи місцевого самоврядування або адміністрація закладу можуть ухвалити рішення про тимчасове припинення очного формату навчання у вашій школі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді