Строки виплати заробітної плати

Автор
експерт з питань оплати праці та планування, Дніпро
Згідно із законодавством заробітну плату слід виплачувати двічі на місяць. Чи означає це, що її можна поділити навпіл рівними частинами? Як установити строки виплати заробітної плати?

Економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників визначені Законом України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці).

Відповідно до статті 24 Закону про оплату праці заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Отже, заробітну плату за місяць потрібно виплачувати:

  • з 16-го до 22-го числа
  • з 1-го до 7-го числа

Якщо день виплати заробітної плати припадає на вихідний, святковий або неробочий день, заробітну плату слід виплачувати напередодні.

Конкретні строки виплати заробітної плати встановлюють у колективному договорі або нормативному акті роботодавці за погодження з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

Розмір заробітної плати за першу половину місяця має бути не менший оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Тобто у колективному договорі варто встановлювати виплати заробітної плати за першу половину місяця не у розмірі 50% тарифної ставки (посадового окладу), а відповідно до фактично відпрацьованого часу з урахуванням підвищень, доплат, надбавок тощо.

Порушення встановлених строків виплати заробітної плати, виплата не у повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення на посадових осіб установ, закладів, організацій незалежно від форми власності штрафу в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.                

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді