Сільські вчителі: забезпечення службовим житлом та право на пільги за користування житлом

Чи повинні забезпечувати службовим житлом вчителів, направлених на роботу в сільську місцевість? Якщо вчитель орендує житло у приватних осіб, то чи має він право на пільги за користування житлом з опаленням і освітленням?

Наразі питання надання працівникам службових приміщень унормовано прийнятою ще за радянських часів постановою Ради Міністрів Української РСР «Про службові жилі приміщення» від 04.02.1988 № 37. Нею затверджено:

  • Перелік категорій працівників, яким може бути надано службові жилі приміщення (далі — Перелік)
  • Положення про порядок надання службових жилих приміщень і користування ними в Українській РСР.

Пунктом 10 Переліку серед посад працівників, які можуть бути забезпечені службовими приміщеннями, передбачено і посади педагогічних працівників, зокрема вчителя загальноосвітнього навчального закладу в сільському населеному пункті.

Водночас вказано, що такі приміщення надають незалежно від перебування працівників на квартирному обліку, без додержання черговості та пільг, установлених для забезпечення громадян житлом.

Якщо службових жилих приміщень недостатньо для всіх працівників відповідних категорій, то ці приміщення надають так, щоб забезпечити нормальну діяльність навчального закладу.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-XII держава забезпечує педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

З липня 2015 року пільгу на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням надають за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 міс. не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному КМУ.

Згідно з пунктом 3.8 Порядку забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту «ї» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини п’ятої статті 29 Закону України «Про культуру», абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту», затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури і туризму України від 13.09.2006 № 341/651/619/769, особа, яка орендує житло, на підставі довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування має право на безплатне користуванням житлом з опаленням і освітленням на загальних підставах.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді