Чи може школа заборонити учням використовувати мобільний телефон?

Заклад освіти не має права забороняти учням мати мобільні телефони

Використання мобільних у школі Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

Заборонити чи дозволяти використовувати мобільні телефони у закладах освіти — дискусійне питання, яке час від часу порушується не лише в Україні, а й у різних країнах за кордоном.

Таку інформацію на своєму сайті зауважив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

На думку омбудсмена, з одного боку мобільний телефон в освітніх цілях може урізноманітнити уроки. Він є дуже важливим у разі, коли дитині треба терміново зателефонувати батькам. Однак з іншого боку, телефони відволікають учнів від навчання, сприяють академічній недоброчесності, неправомірній фото- чи відеозйомці.

Законодавством України не забороняється використання мобільних телефонів у закладах освіти. Тому школа не має права забороняти учням мати мобільні.

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Але якщо мобільний пристрій заважає учневі здобувати освіту чи відволікає інших дітей, вчитель має право вимагати, щоб учень відклав телефон.

Щодо міжнародного досвіду в цьому питанні, то у Франції та Швеції законодавство забороняє використання мобільних телефонів у закладах освіти, за винятком деяких умов. Заклади освіти Німеччини, Польщі та Великої Британії можуть самостійно встановлюють правила використання мобільних пристроїв. У Японії у початкових класах дозволили використання мобільних лише за певних умов.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді