Чи можна відрахувати дитину з дитсадка в умовах війни

7407
Автор
Головний редактор порталу «Педрада»

Запитання

У яких випадках можна відрахувувати вихованців з державного (комунального) закладу дошкільної освіти?

Відповідь

Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

У зв'язку з введенням в Україні воєнного стану, багато дітей тимчасово виїхало на більш безпечну територію, або не відвідують заклад через загрозу життю і здоров’ю.

У Міністерстві освіти і науки України дали роз'яснення щодо відрахування вихованців з дошкільних закладів. Так, у листі йдеться про те, що відрахування дитини з дошкільного закладу можливе лише відповідно до підпунктів 1-4 пункту 13 Положення про заклад дошкільної освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 р. № 86).

Відрахування вихованців може здійснюватися:

1) за заявою одного з батьків або іншого законного представника дитини, що подавав заяву про зарахування (крім випадків, коли рішенням органу опіки та піклування або суду місце проживання дитини визначено з іншим із батьків);

2) на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування у закладі дошкільної освіти відповідного типу;

3) у разі досягнення вихованцем станом на 1 вересня повних семи років (для дітей з особливими освітніми потребами - повних восьми років), що передбачає його відрахування до 31 серпня поточного року;

4) у разі переведення вихованця до іншого закладу дошкільної освіти;

5) у разі невідвідування дитиною закладу дошкільної освіти протягом двох місяців підряд упродовж навчального року без поважних причин.

Забороняється відрахування дитини із державного (комунального) закладу дошкільної освіти з інших підстав, ніж визначено цим пунктом.

Воєнний стан в Україні та існуюча загроза життю і здоров’ю дітей є поважною причиною для невідвідування закладу дошкільної освіти, то у Міністерстві наполегливо рекомендують уважно віднестися до відрахування дітей із закладів освіти. Крім того, застерігають керівників (директорів) закладів дошкільної освіти щодо неприпустимості безпідставного відрахування дітей.

 

 

Відповідно до листа МОН від 24.10.2022 №1/12502-22

«Щодо відрахування дітей із закладів дошкільної oсвіти в умовах війни»

 

 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Тиждень безпеки в ЗДО: планування

Тиждень безпеки дитини є формою систематизації знань дітей про безпечну поведінку й довкілля. Діти мають дізнаватися про правила безпечної поведінки і від педагогів, і від батьків. Тому доцільно організувати комплексну роботу, передбачаючи взаємодію всіх учасників освітнього процесу
92161

Як навчити дітей сортувати сміття: весело та корисно

Якщо дотримуватись кількох простих правил по сортуванню сміття, можна зробити свій внесок в цю глобальну проблему. Чому б не долучити до цього дітей, адже це цікаво і весело. Дізнавайтесь, як легко пояснити дошкільнятам принципи сортування сміття, поєднавши корисне з приємним.
10475