МОН надало рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкілля

МОН оприлюднило рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на 2024/2025 навчальний рік

Організації освітнього процесу в закладах дошкілля

Новий Закон «Про дошкільну освіту»: інтерв’ю з експертом

У Міністерстві освіти і науки України оприлюднили рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти (ЗДО) на 2024/2025 навчальний рік. Документ містить важливі настанови для забезпечення якісної та безпечної дошкільної освіти в умовах сучасних викликів.

Насамперед у рекомендаціях зазначено пріоритетні напрями роботи ЗДО — гарантування безпеки освітнього середовища, доступність та якість освіти для всіх дітей, зокрема дітей з ООП та дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, важливо увагу надано організації роботи закладів в умовах воєнного стану. Документ передбачає можливість організації освітнього процесу в очному, змішаному та дистанційному форматі залежно від безпекової ситуації. 

Також надаються рекомендації щодо створення груп короткотривалого перебування для забезпечення максимальної доступності дошкільної освіти та детальні вказівки щодо облаштування укриттів у ЗДО, алгоритми дій персоналу під час повітряної тривоги, а також вимоги до гарантування інформаційної безпеки.

Щодо психолого-педагогічної підтримки, то в документі надано рекомендації про емоційно-психологічну підтримку дітей і педагогів, алгоритми роботи з дітьми з родин ВПО та військовослужбовців.

Окрім того, документ містить інформацію про новий Закон України «Про дошкільну освіту» та інші важливі нормативні документи, перелік рекомендованих освітніх програм і матеріалів, онлайн-ресурсів для використання під час проведення занять, інформацію про платформу НУМО.

Детальніше ознайомитися зі змістом рекомендацій можна в прикріпленому документі. 

Ці рекомендації є важливим орієнтиром для всіх працівників дошкілля, оскільки допоможуть підготуватись до нового навчального року і забезпечити якісний освітній процес у кожному закладі.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Освітні програми для використання в закладах дошкільної освіти у 2024/2025 навчальному році

Зміст освітнього процесу в закладі дошкільної освіти реалізовують відповідно до вимог чинних програм розвитку, виховання й навчання дітей. Вибір програм на навчальний рік обговорює та затверджує педагогічна рада закладу
53995

БКДО: Державний стандарт дошкільної освіти

Державний стандарт дошкільної освіти — це Базовий компонент дошкільної освіти (нова редакція), затверджений 12 січня 2021 року наказом МОН №33. Він визначає вимоги до обов’язкових компетентностей та результатів освіти дитини дошкільного віку (6 (7) років), а також умови, за яких вони можуть бути досягнуті відповідно до міжнародних стандартів якості освіти.
85871

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді