У МОН розповіли про зміни, які будуть впроваджені в системі вищої освіти

Заступник міністра освіти і науки розповів про модернізацію мережі та зміни у фінансуванні закладів вищої освіти

Модернізація системи вищої освіти

Експертиза цінності документів: як провести

Нещодавно в Міністерстві освіти і науки прийняли розпорядження щодо модернізації мережі закладів вищої освіти, яке передбачає декілька напрямів трансформації. 

Таку інформацію зазначив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький. 

Насамперед змін має зазнати система фінансування вищої освіти. Як повідомлялося, буде впроваджуватися система грантів. Таким чином випускники з найвищими балами НМТ зможуть отримати більший розмір гранту для подальшого навчання.

«На сьогодні в нас 40% отримують бюджетні кошти, а 60% — це контрактники. Наша ціль зробити з точністю до навпаки, тобто щоб 60%, а то й більше відсотків вступників, отримували державні кошти для здобуття вищої освіти. Можливо, що це не буде повна оплата. Проте залишиться маленька частка тих, хто все-таки буде стовідсотково оплачувати навчання за контрактом», — зауважив заступник очільника МОН. 

Серед змін у сфери вищої освіти також є злиття закладів, яке зумовлене не просто зменшенням кількості вишів, а й покращенням їхньої якості. Проте процес злиття університетів або їх приєднання до інших ніяк не вплине на студентів, що вже навчаються в них.

«Наприклад, у випадку з Одеським університетом ім. Мечникова, до якого приєднаний Одеський екологічний університет, буде функціонувати екологічний інститут як автономна структура, яка буде підсилена науково-дослідним інститутом. У такий спосіб ми посилюємо університети. При цьому навчальні плани можуть дещо змінитись. Можливо, деякі викладачі поміняються, але все це націлене на те, щоб покращити якість і зберегти ті унікальні речі, які мають бути збережені», — акцентував посадовець.

Відповідні зміни в закладах передбачають певні інвестиції та кошти. Саме тому реорганізовані заклади вищої освіти отримуватимуть інвестиції у розмірі від 1 до 1,5 млн доларів. 

За словами заступника керівника МОН, кожне об’єднання чи приєднання вишів передбачає інвестиції в науково-дослідне, навчальне, лабораторне обладнання.

«У нас є програма Світового банку, яка передбачає, що при кожному такому об’єднанні університет отримує від 1 до 1,5 млн доларів на обладнання, щоб покращити свою інфраструктуру», — наголосив Михайло Винницький. 

Нині невідомо скільки закладів заплановано об’єднати, однак у відомстві розглядатимуть галузеві заклади освіти, які наразі втратили свою галузевість і тому потребують модернізації. 

«Мова йде дійсно про модернізацію мережі. Ми не називаємо це оптимізацією, це не є оптимізацією, коли закривають задля закриття чи заощадження коштів», — акцентував заступник міністра освіти і науки.

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5015

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді