МОН закликало оплачувати працю освітян незалежно від місця їхнього перебування

У Міністерстві розповіли про оплату праці тим працівникам, які були вимушені змінити місце проживання, залишити робоче місце, але мають можливості виконувати роботу дистанційно або не можуть виконувати свої посадові обов’язки, а також про зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам

МОН закликало здійснювати оплату праці освітян незалежно від місцю їхнього перебування

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Міністерство раніше інформувало про особливості застосування норм трудового законодавства під час дії правового режиму воєнного стану, зокрема щодо оплати праці працівників закладів освіти під час призупинення навчання, в умовах дистанційного навчання, під час простою тощо.

Працівникам закладів освіти на час особливого періоду гарантується, зокрема, організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників; збереження місця роботи, середнього заробітку та інших виплат, передбачених законом.

Органи управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування мають забезпечити та організувати оплату праці працівників закладів освіти та установ освіти незалежно від їхнього поточного місця проживання (перебування) в Україні чи за її межами, у тому числі шляхом прийняття рішення про оголошення простою у закладах освіти, що не можуть здійснювати освітню діяльність внаслідок збройної агресії російської федерації.

Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Під час воєнного стану працівники можуть виконувати завдання у штатному режимі або дистанційно. Така робота може запроваджуватися без обов’язкового укладення трудового договору в письмовій формі.

Як зазначають у МОН, законодавством визначено достатньо гнучкий спосіб виконання завдань за межами робочого місця, при цьому основною умовою є своєчасне виконання завдань за посадою.

Керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій надано право до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

Також у Міністерстві зазначили, що для налагодження механізму виплати заробітної плати педагогічним працівникам у тих громадах, які не можуть зробити цього самостійно, Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством фінансів і Казначейством шукають реальні можливості вирішення цього питання в тих умовах, що склалися.

У зв’язку із запровадженням військового стану в Україні, фінансовий ресурс 2022 року для виплати заробітної плати педагогічним працівникам є надто обмеженим, що спонукає місцеві органи виконавчої влади, керівників закладів освіти ухвалювати рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат.

Однак, поінформували, що керівники закладів освіти мають право зменшувати розміри лише тих доплат і надбавок, які встановлені нормативними актами у граничних розмірах або мають необов’язковий характер (за складність, напруженість, за виконання особливо важливої роботи, за престижність праці тощо).

Як налагодити роботу з вхідними документами

Джерело: офіційний сайт МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплата 2023: як нараховуватимуть

У Профспілці пояснили як змінився порядок обчислення та нарахування таких виплат, як середня зарплата, лікарняні та декретні
196526

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді