Які державні гарантії в умовах воєнного стану мають працівники зак­ладів освіти

Державні гарантії працівникам зак­ладів освіти визначає нова стаття 57-1 Закону про освіту

Набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-ІX. Він створює умови для відновлення якісного та безпечного освітнього процесу в умовах воєнного стану. Державні гарантії працівникам зак­ладів освіти визначає нова стаття 57-1 Закону про освіту.

Які гарантії

1. Організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників.

2. Збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом.

3. Місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

На кого поширюються

Здобувачі освіти, працівники закладів, установ освіти, наукових установ, зокрема ті, які були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їхнього проживання (перебування) на час воєнного стану.

Хто забезпечує

1. Органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти.

2. Заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники.

З. Громадські обʼєднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

Складено відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-ІX. Цим законом зміни внесено до розділу VI Закону України «Про освіту», а саме додано статтю 57-1 «Державні гарантії в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану»

Джерело: стаття журналу Практика управління закладом освіти

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4941

Вчителю-початківцю, керівнику закладу освіти, вчителю-наставнику все про педагогічну інтернатуру

Ви початківець, який вперше розпочинає свою педагогічну діяльність, чи керівник, що прийняв на роботу молодого спеціаліста, а, можливо, вас призначили наставником до інтерна – у цій статті ви знайдете відповіді, як на законних підставах врегулювати трудові відносини між всіма учасниками навчально-виховного процесу, допомогти адаптуватися молодому педагогові і формувати професійні компетентності з перших кроків
15529

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді