18% субвенції НУШ у 2021 році не використано

Теми:
НУШ опублікували дані щодо залишків субвенції з 2021 року та довідку про те, де найліпше розпорядилися коштами

Розподіл освітньої субвенції в 2021 році

 

Держбюджет-2022: основ­ні показники

Понад 81% субвенції НУШ витратили засновник закладів освіти у 2021 році.

Такі дані вміщено в листі Міністерства освіти та науки на запит НУШ.

Відповідно до результатів, найрезультативнішими виявилися засновники закладів освіти Вінницької, Донецької та Луганської областей, там витратили понад 90% субвенції. Найгірше освоїли кошти субвенції у столиці. На кінець року там витратили лише приблизно 70% коштів.

Зокрема, загалом в Україні громади витратили 1 157 мільйонів гривень субвенції зі 1 421, тобто 81,4%.

У прикріпленому документі від Міносвіти зазначені оперативні дані станом на 1 січня, тому можливі деякі уточнення. Однак, станом на 25 січня уточнень щодо касових видатків МОН усе ще не має.

Окрім того, 30 листопада 2021 року міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомляв, що на місцях витратили лише 47,4% субвенції (без прив’язки до дати, на яку актуальні ці дані). Станом на 1 грудня цей показник складав 55,4%. Тобто за грудень засновники витратили 26% субвенції.

Варто зазначити, що загальний розмір субвенції НУШ у 2021 році склав приблизно 1,4 млрд гривень. Виплачувати місцевим бюджетам її розпочали із затримкою – перші кошти почали надходити лише в другій половині липня.

Що стосується невикористаних коштів, то по закінченні року вони повертаються до Держбюджету. Так мали б повернутися 263,8 мільйонів гривень. Проте уряд упродовж грудня ухвалив два розпорядження, якими перерозподілив на інші витрати спершу 42,8 млн грн, а потім 95,8 млн грн субвенції НУШ. 

Таким чином, станом на 16 грудня розмір субвенції скоротився до 1 282,7 млн грн. З них не встигли витратити 125,2 млн грн. Ці гроші мали повернутися до Державного бюджету.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
128

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді