18% субвенції НУШ у 2021 році не використано

Теми:
НУШ опублікували дані щодо залишків субвенції з 2021 року та довідку про те, де найліпше розпорядилися коштами

Розподіл освітньої субвенції в 2021 році

 

Держбюджет-2022: основ­ні показники

Понад 81% субвенції НУШ витратили засновник закладів освіти у 2021 році.

Такі дані вміщено в листі Міністерства освіти та науки на запит НУШ.

Відповідно до результатів, найрезультативнішими виявилися засновники закладів освіти Вінницької, Донецької та Луганської областей, там витратили понад 90% субвенції. Найгірше освоїли кошти субвенції у столиці. На кінець року там витратили лише приблизно 70% коштів.

Зокрема, загалом в Україні громади витратили 1 157 мільйонів гривень субвенції зі 1 421, тобто 81,4%.

У прикріпленому документі від Міносвіти зазначені оперативні дані станом на 1 січня, тому можливі деякі уточнення. Однак, станом на 25 січня уточнень щодо касових видатків МОН усе ще не має.

Окрім того, 30 листопада 2021 року міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомляв, що на місцях витратили лише 47,4% субвенції (без прив’язки до дати, на яку актуальні ці дані). Станом на 1 грудня цей показник складав 55,4%. Тобто за грудень засновники витратили 26% субвенції.

Варто зазначити, що загальний розмір субвенції НУШ у 2021 році склав приблизно 1,4 млрд гривень. Виплачувати місцевим бюджетам її розпочали із затримкою – перші кошти почали надходити лише в другій половині липня.

Що стосується невикористаних коштів, то по закінченні року вони повертаються до Держбюджету. Так мали б повернутися 263,8 мільйонів гривень. Проте уряд упродовж грудня ухвалив два розпорядження, якими перерозподілив на інші витрати спершу 42,8 млн грн, а потім 95,8 млн грн субвенції НУШ. 

Таким чином, станом на 16 грудня розмір субвенції скоротився до 1 282,7 млн грн. З них не встигли витратити 125,2 млн грн. Ці гроші мали повернутися до Державного бюджету.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді