Щодо запуску платформи про здорове харчування у школах «Знаїмо»

Теми:
Олена Зеленська презентувала запуск платформи про здорове харчування в закладах освіти «Знаїмо»

Олена Зеленська на презентації платформи Робота з цивільного захисту: як організувати

Перша леді України Олена Зеленська презентувала платформу про здорове харчування у закладах освіти «Знаїмо». Вона є частиною реформи системи шкільного харчування в Україні.

Портал «Знаїмо» — це результат реалізації підписаного у травні 2021 року меморандуму про початок інформаційної кампанії щодо здорового харчування в Україні.

За словами Олени Зеленської, на меті кампанії не просто змінити шкільне меню на корисне й здорове, а й змінити харчові звички українських сімей.

«Дослідження показують, що в Україні майже половина батьків (47%) не знає, що харчування — це реальний мотиватор до доброго навчання. А зараз наші діти в більшості не завжди задоволені тим, що вони їдять у школі», — зауважила перша леді.

Запуск нової платформи про культуру здорового харчування в школах «Знаїмо»
Ніна Омельяненкошеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
З 1 вересня діють нові норми й порядок організації харчування у зак­ладах освіти. Заклади намагаються по максимуму забезпечити виконання затверджених вимог до організації харчування та зміни меню. Тому в директорів виникає багато запитань: яке меню використовувати, як його скласти, де взяти нові технологічні карти й побачити збірники рецептур страв, як розраховувати норми харчових продуктів тощо. Ці й інші питання роз’яснила Тетяна Скапа, державний експерт МОЗ

Завдяки новому портал можна знайти:

  • повну інформацію для директорів про перебіг реформи й нормативи шкільного харчування,
  • розділи для вчителів і батьків, де можна дізнатися, як формувати культуру харчування у дитини в сім’ї та у закладі освіти,
  • окремий розділ для школярів, у якому з використанням ігор і тестів викладено основи здорового харчування.

Наразі на платформі розміщено 200 текстів, близько сотні презентацій, анімаційних об'єктів, інструкцій, віджетів, відповіді на 100 найактуальніших питань з реформи шкільного харчування для всіх учасників процесу.

«Школа й дім — головні місця, де формуються звички на все життя. Де складається харчова поведінка й культура харчування. Якщо ми зараз сформуємо безпечні харчові звички у наших дітей, вони залишаться з ними і в дорослому житті. Виростуть здорові й свідомі люди», — прокоментувала Олена Зеленська.

Варто зазначити, що у межах реформи шкільного харчування у травні 2021 року було презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. У ньому — 160 страв, обмежено кількість солі та цукру, ковбас і сосисок. Натомість збільшено кількість споживання молока, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Зараз у закладах освіти триває перехідний період з переобладнання їдалень, оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт. Запрацювати повною мірою реформа має з 1 січня 2022 року.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
128

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді