Кабмін затвердив положення про ліцей

Теми:
Ліцеї забезпечуватимуть здобуття школярами профільної загальної середньої освіти

Положення про ліцей від КМУОсвітні програми 2021/2022: що рекомендує МОН

Кабінет Міністрів України ухвалив Положення про ліцей, яке врегульовує основні засади діяльності ліцеїв як закладів загальної середньої освіти.

Рішення такого змісту затвердили під час засідання 11 жовтня 2021 року.

Таким чином, ліцей є закладом загальної середньої освіти, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Водночас за рішенням засновника ліцей може забезпечувати також здобуття початкової освіти, базової середньої освіти.

Що стосується приватних і корпоративних ліцеїв, а також ліцеїв, особливості освітньої діяльності яких визначені міжнародними договорами України, то вони зможуть провадити освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти.

Зокрема, остаточне рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання ліцею приймає його засновник, який також затверджує його статут. Таким чином, згідно з рішенням засновника, ліцей може бути державним, комунальним, приватним чи корпоративним.

Зарахування дітей до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв для здобуття профільної середньої освіти (9-11(12) класи) відбуватиметься на конкурсних засадах. Конкурс може не проводитися, якщо кількість поданих заяв про зарахування не перевищує загальної кількості вільних місць у відповідних класах.

Зарахування дітей до державного, комунального ліцею для здобуття базової середньої освіти (5-9 класи) здійснюється на конкурсних засадах, якщо це не порушує право учнів, які здобули початкову освіту в цьому закладі освіти, на продовження навчання в ньому та за умови, що кількість поданих заяв про зарахування перевищує загальну кількість вільних місць у відповідних класах. Зарахування дітей до ліцею на конкурсних засадах (проведення будь-яких заходів для перевірки знань, умінь, навичок чи інших компетентностей) для здобуття початкової освіти (1-4 класи) забороняється.

Окрім того, на базі ліцею можуть створюватися класи, групи для вивчення окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів), міжкласні групи учнів, навчальні кабінети (з навчальних предметів (інтегрованих курсів) однієї або різних освітніх галузей).

У свою чергу ліцей також може створювати класи (групи) з вечірньою (заочною), дистанційною формою навчання, інклюзивні класи для навчання осіб з особливими освітніми потребами.

До того ж, у складі ліцею можуть створюватися тимчасові (від одного семестру, триместру) науково-дослідницькі класи та/або міжкласні групи учнів з метою організації профільного навчання. Для підготовки до участі в заходах змагального характеру (конкурсах, олімпіадах, турнірах тощо) можуть створюватися тимчасові групи учнів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48177

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді