Омбудсмен повідомив, що примусова праця дітей є неприпустимою

Теми:
Залучення учнів під час навчання до заходів, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, заборонене

Примусова праця дітей в закладі освітиВиховний процес у 2021/2022 н. р.: нові рекомендації МОН

У школах і вишах діти повинні здобувати знання, а не перетворюватися на робочий ресурс учителя, директора, міста або селища.

Таку інформацію повідомили в роз’яснювальній статті на офіційному сайті освітнього омбудсмена.

«Це не означає, що діти не можуть добровільно допомогти посадити квіти в улюбленому дворі чи прибирати певну ділянку парку. Тільки відбуватися це має в позаурочний час. Тому варто розрізняти примусову працю і добровільне волонтерство. Але особи від 14 до 18 років можуть бути волонтерами лише за згодою батьків або піклувальників», – наголосив Сергій Горбачов.

Щодо залучення до офіційної праці, то прийняття на роботу допускається з 16 (в окремих випадках з 15) років.

«Але законна праця неповнолітніх і волонтерська діяльність має здійснюватися у позаурочний час!» – акцентував освітній омбудсмен.

Окрім того, за його словами, відповідно до нового Санітарного регламенту, заборонено навіть прибирання учнями школи.

«Новий регламент не дозволяє такі прибирання, а лише створює правило, що учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою сміття. Також учням 5-11 класів дозволяється поливати рослини та робити вологе прибирання без миючих і дезінфікуючих засобів поверхонь навчальних приміщень (крім вікон та підлоги)», – підкреслив уповноважений із прав у сфері освіти.

Зокрема, Сергій Горбачов зазначив, що експлуатація дитини шляхом використання її праці карається арештом до шести місяців або обмеженням волі до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

«Ті самі дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров’я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві, караються позбавленням волі від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років», – відзначив освітній омбудсмен.

Отже, долучення до примусової участі в акціях щодо прибирання чи іншої роботи є незаконним і офіційно карається законом.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді