Плата за харчування дітей: чи знаєте вимоги
Державна служба Україна з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом 2020 року проводили моніторинг понад 22 тисяч шкіл щодо відповідності їдалень вимогам санітарного законодавства.
Відповідно до результатів цієї перевірки, санітарним вимогам не відповідали харчоблоки 159 закладів освіти з 18 областей України.
Серед найпоширеніших порушень шкільних їдалень:
- відсутність холодильного обладнання,
- використання застарілого обладнання,
- експлуатація старих будівель і приміщень, що потребують капітального ремонту.
Створюєте Програму розвитку — маєте широке поле для творчості та реалізації потенційних можливостей вашого дитячого садка. Вона в кожному конкретному закладі має бути унікальною, неповторною, відображати «обличчя» та особливості роботи саме цього закладу.
Задля їх усунення, до відповідних місцевих органів виконавчої влади довідки з пропозиціями щодо вирішення цих проблем.
«За координації МОН та обласних департаментів освіти і науки більшість недоліків у 110 з 159 закладів освіти станом на 1 березня 2021 року було усунено повністю або частково», — повідомляють у Міністерстві освіти і науки.
Під час усунення недоліків було:
- оновлено застаріле технологічне обладнання,
- проведено часткові та повні ремонти харчоблоків,
- встановлено чи відновлено вентиляційні системи та вентиляційні зонти,
- відремонтовано електромережі,
- підвищено якість питної води завдяки встановленню фільтрів.
⇒ Принципи НАССР для закладів освіти
Зокрема, заступниця міністра освіти Віра Рогова запевнила, що розбудова здорового середовища в школах потребує залучення неурядових структур.
«Реалізація такого пріоритетного завдання, як розбудова безпечного і здорового освітнього середовища в школах, потребує командної взаємодії та максимального залучення зусиль не лише органів державної влади, але й неурядових структур», — прокоментувала вона.
Варто нагадати, що за ініціативою Олени Зеленської в Україні розпочали реформувати систему шкільного харчування. Зокрема, вже затвердили оновлений Санітарний регламент і нові гігієнічні вимоги.
Заборонені продукти для харчування дітей у школі:
- м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва;
- гриби;
- непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава.
- продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
- також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.