В УЦОЯО розповіли деталі проведення НМТ-2023

В УЦОЯО розповіли терміни НМТ-2023, оцінювання, заходи безпеки та інші деталі вступної кампанії

 

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

Заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко розповіла про деталі проведення НМТ у 2023 році.

Таку інформацію представниця УЦОЯО розповіла в інтерв’ю для ЗМІ. 

Щодо термінів проведення цьогорічної вступної кампанії, то цього разу вони будуть наближеними до класичних термінів проведення ЗНО:

  • у квітні відбудеться реєстрація на сайті УЦОЯО;
  • вона буде безпаперовою (учасникам доведеться завантажити свої документи в спеціальний сервіс);
  • потім кожний учасник / учасниця отримає доступ до своєї інформаційної сторінки на сайті УЦОЯО. На ній буде вся інформація про те: де, коли, як буде проходити тестування учасник, коли прийти, у який час, які результати тощо;
  • у червні буде основна сесія тестування;
  • наприкінці червня — на початку липня відбудеться додаткова сесія, у якій зможуть узяти участь вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії.

Для ефективної підготовки вступників до тестування, на сайті УЦОЯО оприлюднять демонстраційні варіанти з усіх предметів НМТ. Наразі вже доступні демонстраційні тести з української мови таматематики.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Як повідомила Тетяна Вакуленко, в Українського центру цього року було більше часу на підготовку та виправлення минулорічних недоліків. Тому вдалось наблизитися до класичного ЗНО, коли кожен може обирати той предмет, який відповідає фаху та вподобанням. Серед інших напрацювань:

  • вдосконалення тестової платформи: вона стала більш захищеною від фальшувань;
  • учасники не зможуть копіювати тестові завдання;
  • не зможуть скористатися фрагментами умов до завдань, щоб шукати відповідну інформацію в браузері;
  • не зможуть завантажувати ПДФ-версії тестів. За словами представниці УЦОЯО, минулого року одна повна версія НМТ усе ж опинилася в інтернеті: учасник завантажив відповідні вебсторінки, надіслав їх собі на електронну скриньку та зберіг;
  • також на НМТ-2023 до результатів із кожного з предметів застосовуватимуть різні коефіцієнти. Інформацію про їхнє значення згодом оприлюднять на сайті МОН у Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році.

Стосовно оцінювання НМТ-2023, то у тестах буде різна кількість завдань залежно від предмета. 

«Збільшення кількості тестових завдань пояснюється тим, що минулого року ми відчули, що 20 тестових завдань це замало й найсильнішим учасникам не було де продемонструвати свої навчальні здобутки... Ймовірність зробити помилку на довгій лінійці тестових завдань більша, ніж на короткій формі, це непорівнювані речі», — прокоментувала заступниця директора УЦОЯО.

  • На виконання завдань учасники матимуть 180 хвилин. Усі предмети складатимуть в один день;
  • усі завдання НМТ відповідатимуть програмам ЗНО. Завдання з історії України охоплюватимуть період із другої половини XVI — до початку ХХІ ст;
  • у тестуванні з іноземних мов не буде завдань із відкритою формою відповіді та аудіюванням;
  • після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний предмет;
  • для конкурсного відбору використовуватимуть результати виконання кожного предмета, переведені в шкалу 100–200 балів (їх МОН має затвердити завчасно);
  • одразу після виконання тесту НМТ учасники знатимуть не тільки кількість набраних ними балів, а й зорієнтуються у своїх результатах для вступу. 
Вимоги пожежної безпеки: чекліст

Безпекова ситуація в Україні влітку не може бути спрогнозованою. Зокрема, є побоювання щодо електропостачання в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ).

Однак, як і минулого року, НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти як в Україні, так і за кордоном.

Тестування призупинятимуть під час повітряних тривог і продовжуватимуть лише після повернення учасників і працівників з укриттів.

«Здається, немає жодної країни у світі, яка б не дивувалася тому, що в нас продовжується повноцінний освітній процес. Багато хто з європейських чи американських колег дивуються, як можна проводити уроки з укриттів, без світла? А що вже говорити про вступні екзамени, які не тільки продовжуються, а ще й відбувається в новому форматі! Я впевнена, що, якщо ми минулого року змогли, то й цього року зможемо», — акцентувала заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42307

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді