Старшокласників на сході України навчать, як захищатися від маніпуляцій, мислити критично та порозумітися в умовах соціального конфлікту

У п'яти східних областях України — Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській та Харківській — стартував освітній проект для шкільної молоді «Враховуй різницю». Організатори запрошують до участі усі школи

У п'яти східних областях України — Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській та Харківській — стартував освітній проект для шкільної молоді «Враховуй різницю». Організатори запрошують до участі усі школи.

У межах проекту «Враховуй різницю» з початку 2016 року старшокласникам викладатимуть новий предмет — курс за вибором «Кроки до порозуміння», над реалізацією якого наразі працюють експерти.

Пілотний проект впроваджуватимуть у близько 500 школах Запорізької, Дніпропетровської, Харківської областей, а також у районах Донецької та Луганської областей, що підконтрольні українському уряду. Долучитися до проекту можуть усі охочі школи інших областей.

Реалізовує проект громадська організація «Вчителі За Демократію та Партнерство» у межах проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

«Його ідея виникла як відповідь на потребу та виклик українського суспільства в умовах соціального конфлікту та перехідного періоду. Основне наше завдання — сприяти об'єднанню розділених родин та громад з огляду на існування різних точок зору. Ключовий меседж — враховувати різноманітність та використовувати її як ресурс для розвитку», — розповідають організатори.

На спеціальних уроках старшокласнів навчатимуть, як порозумітися в умовах конфлікту та поважати різницю у думках і поглядах, як сприймати інформацію критично та захищатися від маніпуляцій, а також формулювати та відстоювати власну позицію в обговореннях та дискусія.

 Переглянути зміст та структуру програми нового курсу

Для учителів проведуть безкоштовні тренінги з методики викладання нового предмету. Усі навчальні матеріали будуть передані у навчальні заклади також безкоштовно.

Після завершення проекту організатори влаштують всеукраїнський навчальний дебатний турнір, на якому змагатимуться команди учнів з усіх областей-учасниць проекту.

ЯК ШКОЛАМ ПРИЄДНАТИСЯ ДО ПРОЕКТУ?

Щоб взяти участь у проекті, школи впродовж жовтня-грудня 2015 року мають:

-          або написати/зателефонувати у головний офіс проекту;

-          або зв'язатися з координаторами в областях-учасницях;

-          або зареєструватися онлайн — організатори вам зателефонують.

Усі контакти — за посиланням.

ДЕКІЛЬКА ПРИЧИН, ЧОМУ ВАРТО ПРИЄДНАТИСЯ ДО ПРОЕКТУ:

ШКОЛА: стане учасницею важливого освітнього проекту, що покликаний об'єднати громади, та безкоштовно отримає навчальні матеріали для вивчення нового предмету — курсу за вибором «Кроки до порозуміння»;

УЧИТЕЛІ: пройдуть навчання на безкоштовних дводенних тренінгах, де не лише навчаться методики викладання нового предмету з критичного мислення, а й опанують нові інтерактивні технології та отримають універсальні інструменти для результативної роботи на будь-яких уроках;

СТАРШОКЛАСНИКИ: апробують сучасні інструменти комунікації, навчаться критично мислити, виявляти маніпуляції, формулювати та відстоювати власну позицію у дискусіях, поважати та приймати різницю у думках та поглядах. А також візьмуть учать у всеукраїнському навчальному дебатному турнірі. Ці навички критичного мислення стануть цінними для дітей як у навчанні, так і в будь-яких життєвих ситуаціях.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27854

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді