Медіаосвіта у загальноосвітньому навчальному закладі

Нині маніпулювання інформацією — найсильніша зброя, яку можна собі уявити. А інтернет робить її ще й доступною для всіх.

Справді — тиснеш «Подобається» у соціальній мережі і стаєш атомом в ланцюговій реакції інформаційного вибуху. І тут парадокс: пов’язані невидимою павутиною з усім світом, маючи доступ до будь-якого його куточка, ми відчуваємо такий самий «голод», як і в радянському інформаційному вакуумі. А все тому, що не знаємо, як дати раду цій інформації.

Навчати самостійно мислити, розрізняти факт і суб’єктивне бачення, не піддаватися на маніпуляції, критично підходити до будь-якої інформації учнів потрібно ще зі школи.

Розуміючи це, наприкінці квітня Президія Національної академії педагогічних наук України схвалила нову редакцію Концепції впровадження медіаосвіти в Україні. У ній визначено, що медіаосвіта є фундаментальною складовою інформаційної безпеки і відіграє стратегічну роль у вихованні патріотизму молоді, формуванні української ідентичності.

Хоча дослідно-експериментальна робота із упровадження елементів медіаосвіти у навчально-виховний процес розпочалася лише декілька років тому, та сьогодні вже маємо і здобутки, і напрацювання у цьому напрямі. Так, на сторінках липневого номера журналу «Заступник директора школи» ваші колеги діляться досвідом щодо упровадження курсу «Основи медіаграмотності» у загальноосвітньому закладі, виховання патріотизму засобами медіаосвіти, застосування її елементів на уроках історії.

Сподіваємося, що стануть у пригоді досвід просування шкільної газети у соціальній мережі та рекомендації щодо запобігання кібербулінгу та маніпулюванню.

І, насамкінець, редакція журналу «Заступник директора школи» висловлює подяку у створенні липневого номера Академії української преси, яка є засновником порталу «Медіаосвіта і медіаграмотність» — інтерактивної професійної платформи для спілкування медіаосвітян та всіх, хто бажає отримати знання і навички з медіаграмотності.​

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як за допомогою інстаграму взаємодіяти з працівниками та батьками дітей

Щоб не перевантажувати сайт закладу неофіційною інформацією, налагодьте взаємодію з батьками та працівниками в інстраграмі. Створіть у ньому медійне середовище, в якому педагоги й батьки обмінюватимуться досвідом, фотографіями та відео з дітьми. Як це зробити — читайте в статті
2671

З досвіду STEM-освіти у початкових класах

Як учні створили фітокартину та робота-поливальника — своїм досвідом реалізації STEM-проекту в початковій школі ділиться Анна Савіцька, вчитель інформатики
33964

Чому інтерактивна освіта сьогодні - єдиний шлях?

Яким чином «працює» на швидкість сприйняття інформації візуалізація? Чому сьогодні аудиторія 8-15 років використовує Youtube, як пошуковик активніше, замість традиційного Google? У статті розглядаємо, як сьогодні учні сприймають нову інформацію та яким чином на це можна вплинути під час навчання сучасними технологіями
2034

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді